Hányadik vagy a Földön?

A számítások szerint jelenleg közel 7,2 milliárd ember él a Földön, ez a szám 9,6 milliárdra növekedhet 2050-re az ENSZ új számításai szerint. Az ENSZ frissített prognózisai szerint 2025-re 8,1 milliárd fő lehet a Föld népessége, 2050-re 9,6 milliárd, 2100-ra pedig 10,9 milliárd. Az új előrejelzés 300 millióval magasabb a korábbinál. Azt azonban ne gondoljuk, hogy olyan távoli mindez, csak tizenkét év kell az újabb 1 milliárdhoz. A népességnövekedés szinte teljes egészében a fejlődő országokban fog bekövetkezni, 2100-ig a fejlődő országok népessége közel 3,7 milliárddal fog nőni.  Bár a világ népessége növekszik, a fejlett országokban ellentétes tendencia, a népesség csökkenése figyelhető meg. Az ENSZ szerint Európa 2050-re a mainál 20 millióval kevesebb, 719 millió ember otthona lesz, a népességszám 2100-ra 675 millióra esik vissza, így az öreg kontinens részesedése a világ népességéből több mint harmadával csökken.

A világ népessége

A világ népessége

A Föld túlnépesedési problémája azért áll fent, mert annak ellenére, hogy a halálozási és születési ráták az egész világon csökkennek és a családok átlagos mérete egyre kisebb, az első népességrobbanás gyorsabban megy végbe, mintsem hogy egyszerűen meg lehetne állítani. 1800 körül az emberi népesség elérte az 1 milliárd főt. A második világháború után 1945 körül a népesség elérte a 2 milliárdot. Tízezer nemzedék kellett ahhoz, hogy az emberi népesség elérje a 2 milliárd főt. A halandóság csökkenése és a várható élettartam növekedése az emberiség egyik legnagyobb eredménye, egy becslés szerint az 1800-ban született emberek csak 37 évet éltek, napjainkban viszont már 67 évre számíthatnak.

A világ népessége

A világ népessége

Egy internetes alkalmazással most megtudhatjuk, hányadikak vagyunk a sorban, mindössze a születési dátumunkat kell beírni. Először a napot, aztán a hónapot, majd az évet. KATTINTS IDE, vagy a képre hogy elérd az alkalmazást.

A világ népessége

Ezeken az oldalakon pedig érdekes statisztikák találhatóak: világnépességi óra, széndioxid kibocsátás, éhezés a világban, közkiadások, termelési mutatók, fogyasztási adatok és sok egyéb. ITT nézheted meg a magyar nyelvű oldalt, ITT pedig az angol nyelvűt.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!