Hangyapotrohnak álcázza magát egy újonnan felfedezett bogárfaj

Hangyák potrohának álcázza magát egy újonnan felfedezett bogárfaj, amelyet német és amerikai kutatók fedeztek fel Costa Rica esőerőiben. A Nymphister kronaueri szájszervével megkapaszkodik a vonuló hangya hátán és a hangyafészekbe szállíttatja magát – közölte a Darmstadti Műszaki Egyetem (DTU). A fajt Daniel Kronauer német hangyakutató után nevezték el.

hangyaForrás: DTU (Munetoshi Maruyama)

A DTU és a Washingtoni Nemzeti Természettudományi Múzeum kutatói fedezték fel az új bogárfajt, amikor Costa Rica esőerdeiben hangyák éjszakai vonulását figyelték. Ekkor vették észre, hogy bizonyos egyedek potroha különös.Oldalról úgy tűnt, mintha a hangyáknak két potrohuk lenne. “Meglepetésünkre és örömünkre kiderült, hogy a ‘második potroh’ egy új bogárfaj” – mondta el Christoph von Beeren darmstadti szakértő.

hangya-6 Forrás: C. von Beeren, S. Pohl, G. Burke and D. Kronauer

hangya-3Forrás: DTU (D. Kronauer)

Nem ez a bogár az egyetlen élőlény, amely profitál a hangyákkal való együttélésből, egyesek például saját ellenségeik elől lelnek menedékre körükben.A hangyák éjszakai vonulásában ezüstös pikkelykék, atkák, legyek, százlábúak és más bogarak is részt vesznek. A szakértők kutatásuk eredményeit a BMC Zoology című tudományos lapban mutatták be.

hangya-4Forrás: DTU (D. Kronauer)

BMC Zoology, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!