Gigantikus medúzát fedeztek fel búvárok az angol partoknál

Óriási medúzát örökítettek meg búvárok az angol partoknál. Lizzie Daly biológus és Dan Abbott állatokra specializálódott fotós látta meg a cornwalli partoknál a hatalmas, emberméretű, krémszínű gyökérszájú medúzát (Rhizostoma pulmo). A faj egyedei általában feleekkorára nőnek. A kutatók a közösségi médiában tették közzé a felvételeket a különleges állatról.

„Hihetetlen érzés volt ekkora méretű medúzát látni. Egyikünk sem látott még soha ekkorát, megrázó és csodálatos élmény volt néhány pillanatra megosztani vele az életteret” – mondta Daly.

A biológus és munkatársa a Wild Ocean Week nevű, a tengerek védelmére létrehozott kampány kereteiben forgatott a területen. Hét napig tartó útjuk során a brit partok mentén számos fókát, bálnát és delfint láttak.

Day 7 WILD OCEAN WEEK 💙 | GIANT Barrel Jellyfish

Diving with a giant barrel jellyfish in Cornwall to celebrate the end
of #WildOceanWeek with me Lizzie Daly Wildlife

Spend 2 minutes of the end of WILD OCEAN WEEK watching this beautiful moment where I come face to face with a barrel jellyfish THE SAME SIZE AS ME while diving off of the coast of Falmouth 💙

So excited that I actually say ‘Barrel Fish’ instead of Barrel Jellyfish ha!!!

What an INCREDIBLE experience – both Dan and I have never seen anything like it. I couldn’t think of a better way to finish the week in celebrating our incredible oceans.

For anybody who is in Cornwall do come on down to Maenporth today at 12pm for a beach clean. There should be a good crowd of us rounded up now so it will be fun – and it will be followed by a small talk about the trip! See you THEN

Wonderful footage taken by Sharkman Dan

Közzétette: Marine Conservation Society – 2019. július 13., szombat

 

A gyökérszájú medúza az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger partjai közelében tanyázó nagy, 40-90 cm átmérőjű élőlény. Planktonszűréssel táplálkoznak, de a vízben sodródó nagyobb, akár szabad szemmel is látható szervezeteket is képesek elkapni tapogatóik, és a bennük található csalánsejtek segítségével. A legtöbb táplálékhoz mégis úgy jutnak, hogy folyamatosan átszűrik a vizet, kivonva belőle az állati planktont alkotó, szabad szemmel láthatatlan élőlényeket. Naponta akár több ezer liternyi vizet is képesek ilyen módon átszűrni. A csípésük egyébként fájdalmas, de nem életveszélyes. A csípés utáni viszketés és bőrpír néha csak két nap elteltével jelenik meg.

Forrás: marinespecies.org/Roberto Pillon

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!