Fogva tartott és munkára kényszerített gyerekeket szabadítottak ki egy indiai gyárból

Indiában a rendőrség szabadított ki 10 gyermeket egy cipőtalpakat gyártó üzemből, ahol fogva tartották és munkára kényszerítették őket. A fiatalokat állítólag emberkereskedők adták el a gyárnak, és megmenekülésüket annak köszönhetik, hogy telefonálási lehetőséghez jutottak.

“Kisurrantam egy éjszaka, és vettem egy telefonkártyát. Felhívtam a családjainkat és egy Bihár szövetségi állami segélyvonalat. Nem fizettek nekünk, a fiatalabb fiúkat pedig verték és zaklatták” – mesélte el történetét Adhir Pasván a Reuters hírügynökségnek.

gyermekmunkasok-3Indiában 5,7 millió 5 és 17 év közötti gyerekmunkás dolgozik

A visszaéléseket elkövető üzem a déli Karnátaka szövetségi államban működik. Jogvédő aktivisták szerint az észak-indiai szegényebb vidéki térségekből minden évben gyerekek százait adják el a karnátakai Bangalore-ba kényszermunkásnak kíméletlen munkáltatókhoz. A rendőrség őrizetbe vett két feltételezett embercsempészt az ügyben, míg az üzem tulajdonosa szökésben van. A hónap elején hat bihári fiút szabadítottak ki a hatóságok egy dekorációkat készítő gyárból ugyancsak Bangalore-ban.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb (tavalyi) jelentése szerint 5,7 millió 5 és 17 év közötti gyerekmunkás dolgozik Indiában, világszerte pedig 168 millió.

gyermekmunkasok-4Gyermekmunkás Gambiában (Fotó: Wikipedia/Ikiwaner)

gyermekmunkasok-2Gyerekbányászok Ecuadorban (Forrás: Wikipedia.org/flickr.com/Maurizio Costanzo)


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!