Faktorálás, a vevőkockázat kezelésének módja

A vevők nemfizetéséből eredő kockázatok érzékenyen érinthetik a cégek gazdálkodását, mindennapos működését, fejlődését, ezért ezek kezelése, mérséklése kiemelt jelentőségű.

Az, hogy egy krízis milyen állapotban ér egy vállalkozást, nagyban függ a cég tőkehelyzetétől, kintlévőség-állományától, tartalékaitól, a vevő és szállító partnerek érintettségétől, a cégvezetés krízishelyzetre való reagálásának gyorsaságától és mértékétől. A vevőkockázatok a likviditáson felül a vállalkozás eredményes gazdálkodását is veszélyeztetik, ezért azok folyamatos ellenőrzése a rizikósabb gazdasági helyzetekben még inkább fontos. 

Vevőkockázat kezelésének módjai

A vevőkockázatok kezelésének két leggyakoribb módja a faktorálás, illetve a hitelbiztosítás. A FlexiBill digitális faktoring szolgáltatást nyújt, ezáltal a klasszikus faktoring szolgáltatásnál még gyorsabban és egyszerűbben, egyetlen gombnyomásra tudja garantálni a 24 órán belüli kifizetéseket, ebből kifolyólag azonnal javítani a cégek likviditási helyzetét. 

A faktorálás megfelelő típusának kiválasztásával, a vevőkövetelések adásvételével javíthatsz a vállalkozás likviditási helyzetén. Fontos, hogy körültekintően járj el, és minden esetben az igényeidnek megfelelő faktoring szerződést kösd.

Hitelbiztosítást köthetsz teljes vevőkörre vagy csak bizonyos partnerekre. A hitelfedezet mértéke a partnerminősítés alapján kerül meghatározásra. A cég ez esetben nem juthat hozzá a számlák ellenértékéhez, csak az esedékességet követően, vagyis ez a konstrukció nem javítja a likviditási helyzetet.

Olyan partnereknél, akiknél előre borítékolható a nemfizetés, nagy eséllyel egyik módszer sem jöhet szóba.

Visszteher nélküli faktorálás

Amennyiben faktorálás esetén nem szeretnéd viselni a vevő nemfizetésének kockázatát, lehetőséged van visszteher nélküli faktoring szerződés megkötésére. Ebben az esetben a faktorcég, magasabb költségek mellett átvállalja a vevő kockázatát, az ún. del credere rizikót, és ha a partner nem fizet, tőle fogja behajtani a kintlévőséget.

A faktorcég a többi faktoring ügylethez hasonlóan ez esetben is vizsgálja a partnerek hitelképességét, és csak jó bonitás esetén nyújt finanszírozást. 

A visszteher nélküli faktorálás esetén is előre kifizeti a faktor a számlák ellenértékének 80-90%-át, így biztosítja a likviditást a cégednek, ráadásul még a kifizetések beérkezése miatt sem kell aggódnod.

A követeléskezelés menete

Követeléskezelésre abban az esetben van szükség, amikor az üzleti partner egy követelést nem tud határidőre teljesíteni. Amennyiben a követelés nem teljesül, 

  • első lépésként fizetési felszólítás(ok) kerül(nek) kiküldésre,
  • ha a partner még ezek után sem fizet, bírósági feljelentésre kerül sor,
  • a végrehajtás csak jogerős bírósági ítéletet követően történhet meg. 

A nemfizetés kockázatának csökkentése érdekében érdemes arra törekedni, hogy minél kevesebb esetben kerüljön sor követeléskezelésre, pereskedésre. Ebben segíthet a faktoring.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!