Ezekben az országokban a legboldogabbak az emberek

Dániában a legboldogabbak az emberek egy amerikai intézet által készített felmérés szerint, amely többek között például az egy főre eső jövedelmet, az egészségben eltöltött várható élettartamot, a társas támogatás és a korrupció mértékét vette alapul a világ 157 országának rangsorolásához. Magyarország a 91. helyen szerepel a listán.

A legboldogabb és legboldogtalanabb országok
Dánia a legboldogabb ország a világon

A New York-i Columbia Egyetemhez tartozó Earth Institute 2012 óta megjelenő World Happiness Report című éves jelentéséből kiderül, hogy a tavaly győztes svájciak a második helyre szorultak, míg a dobogó harmadik fokára az izlandiak állhatnak fel. A tíz legboldogabb ország között megtalálni még Norvégiát, Finnországot, Kanadát, Hollandiát, Új-Zélandot, Ausztráliát és Svédországot is. A tizenegyedik helyen Izrael végzett, amelyet Ausztria, az Egyesült Államok, Costa Rica és Puerto Rico követ a sorban.

A legboldogabb és legboldogtalanabb országok
A tavaly győztes svájciak a második helyre szorultak

Magyarországot a középmezőny vége felé találjuk olyan országok mellett, mint a 90. helyezett Marokkó, a 92. Pakisztán vagy a 99. helyezett Görögország. Utóbbi Szaúd-Arábiával és Egyiptommal egyetemben azok közé az országok közé tartozik, ahol az előző évi rangsorhoz képest a leginkább rosszabbodtak a boldogságmutatók.
Nagyot lépett viszont előre Németország, amely az egy évvel ezelőtti 26. helyezés után idén a 16. helyen zárt.

A legboldogabb és legboldogtalanabb országok
Magyarország a 91. helyen szerepel a listán.

A lista legvégén a parányi kelet-afrikai országot, Burundit találni, amely előtt a polgárháború sújtotta Szíria, továbbá Afganisztán, valamint a nyugat-afrikai Togo és Benin áll. Az utolsó 30 helyezett közül csupán öt nem afrikai ország: Szíria és Afganisztán mellett Bulgária, Haiti és Kambodzsa tartozik még ebbe a táborba.

A legboldogabb és legboldogtalanabb országok
Burundi a Föld egyik legszegényebb országa

Az idei jelentés a 2013 és 2015 közötti adatokra támaszkodott. Jeffrey Sachs, az Earth Institute igazgatója a dokumentum szerdai római bemutatóján elmondta: minden országnak feladata lenne, hogy saját jelentést készítsen a nép boldogságáról és jólétéről. A felmérés készítői kitértek arra, hogy a világon jelenleg öt helyen – Bhutánban, Ecuadorban, Skóciában, az Egyesült Arab Emírségekben és Venezuelában – hoztak létre külön miniszteri posztot arra, hogy a lakosság “boldogságának” ügyével foglalkozzon.

A legboldogabb és legboldogtalanabb országok
Bhután

Bhutánnak sikerült elfogadtatnia az Egyesült Nemzetek Szervezetének közgyűlésével, hogy a hazai össztermék, a GDP, vagy a nemzeti össztermék, a GNP mellett lehessen népi összboldogság, GNH (Gross National Happiness) mutató is a nemzetközi összevetésekben. Amikor az elszigetelt ázsiai országban Dzsigme Szingje Vangcsuk király 1972-ben megörökölte a trónt céljául tűzte ki az ország modernizálását és a hagyományok megőrzését. A világ többi országában használatos GDP-mérőszám helyett megalkotta a bruttó nemzeti boldogság kifejezést. Ez négy pilléren nyugszik: fenntartható fejlődés, környezetvédelem, a kultúra megőrzése és felelős kormányzás.

A legboldogabb és legboldogtalanabb országok
Bhután


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!