Évtizedek után bukkant fel újra a világ legnagyobb méhfaja

Évtizedek után újra felbukkant a világ legnagyobb, kihaltnak vélt méhfaja Indonéziában – számolt be a hírről a The Guardian. A háziméhnél négyszer nagyobb óriásméhet (Megachile pluto) majdnem 40 évvel ezelőtt látták utoljára, ezért félő volt, hogy kihalt, ám most az indonéziai Észak-Maluku tartományban sikerült megfigyelni egy példányt. Ausztrál és észak-amerikai biológusok közös kutatásuk során egyetlen nőstény méhet fedeztek fel egy fán lévő termeszvárban, több mint kétméteres magasságban.

These are the first images of a live Wallace’s giant bee, a species not seen by scientists for almost four decades.

Közzétette: Natural History Museum, London – 2019. február 21., csütörtök

 

“Lélegzetelállító volt megpillantani ezt a repülő bulldogot, azt sem tudtuk, él-e még belőle akár egyetlen is. Hihetetlen volt látni, milyen gyönyörű, óriási a rovar a való életben, csodálatos volt hallani hatalmas szárnyainak zümmögését, ahogy elrepült mellettem” – idézte fel Clay Bolt rovarfotós, akinek először sikerült lefényképeznie az egyedet.

Az indonéz óriásméh, melynek nősténye majdnem négy centiméter hosszúra is megnőhet, 1858 óta ismert, Alfred Russel Wallace brit felfedező és természettudós ekkor fedezte fel az indonéziai Bacan-szigeteken, melyek a Malaku-szigetcsoporthoz tartoznak. A fajt angolul Wallace-féle óriásméhnek is hívják. A kutató “hatalmas, fekete, darázsszerű” rovarnak írta le, melynek szája olyan, mint a szarvasbogáré.

Forrás: Clay Bolt, claybolt.com/ Global Wildlife Conservation

Méretei ellenére az óriásméh rejtőzködő életet él, szinte semmit sem tudni arról, hogy a most előkerült nőstény hogyan készített gyantából fészket a fán élő termeszek birodalmában. A Wallace-óriásméh egy példánya 1981-ben került ismét a tudósok szeme elé, Adam Messer amerikai entomológus három indonéziai szigeten is megfigyelte. Látta, amint a méh óriási szájával gyantát és faanyagot gyűjt, hogy “termeszbiztos” fészket építsen belőle.

A kutatócsoportok ezután hiába keresték, ám a frissen felfedezett nőstény példány miatt újraéledt a remény, hogy a térség erdőiben rejtőzik még a faj néhány túlélője. Létét az erdőirtás fenyegeti a mezőgazdaság terjeszkedése miatt, de ritkasága miatt a gyűjtők is veszélyt jelentenek rá.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!