Észak-Korea megelőző atomcsapással fenyegeti Dél-Koreát és az Egyesült Államokat

Észak-Korea gyakran fenyegetőzik megelőző támadással Dél-Korea és az Egyesült Államok ellen, de csütörtökön új szintre emelte a fenyegetéseit, amikor azt ígérte, hogy ha támadás éri az országot, akkor megelőző atomcsapást mér az „agresszorokra”, köztük az Egyesült Államokra, amely szerintük atomháború indítására készül az északiak ellen.

 Atomtámadás

Az „agresszorok főhadiszállását” is a megelőző csapás jogos célpontjának nevezik. „A háború nem fog a Koreai-félszigetre korlátozódni” – figyelmeztetett a rezsim hivatalos lapja, a Rodong Szinmun is arra utalva, hogy ballisztikus rakétáikkal képesek elérni az Egyesült Államokat is.

Az észak-koreai rezsim néhány órával azelőtt tette közzé a nyilatkozatot, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában helyi idő szerint csütörtök délelőtt várhatóan megszavazzák a phenjani vezetés elleni újabb szankciókat, válaszul Phenjan ENSZ-határozatokba ütköző, február 12-i, harmadik kísérleti atomrobbantására.

eszak-koreai-tamadas

Kedden Phenjan háborús cselekménynek nyilvánította az Egyesült Államok és Dél-Korea újabb, két hónapos hadgyakorlatát, és azzal fenyegetőzött, hogy akár nukleáris fegyvereit is bevetve szembeszáll velük. Kilátásba helyezte azt is, hogy március 11-én, az amerikai-dél-koreai gyakorlat kiteljesedésével egy időben semmisnek nyilvánítja a koreai háborút lezáró, 1953-as fegyverszünetet, és felszámolja tárgyalódelegációként is szolgáló katonai misszióját Panmindzsonban.

A kilátásba helyezett BT-szankciók célja, hogy megakadályozzák az észak-koreai fegyverkezési programok folytatásához, köztük az interkontinentális ballisztikus rakéták fejlesztéséhez szükséges technológiai eszközök beszerzését. A határozat tervezetét alig két napja terjesztette az ENSZ BT elé az Egyesült Államok és a Phenjan fő szövetségesének tartott Kína.- írta az MTI.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!