Emuk özönlöttek el egy ausztrál kisvárost

Emuk költöztek be egy nyugat-ausztráiai kisvárosba az elmúlt néhány hónapban: az állatok tömegével bukkannak fel az utcákon, parkokban, kertekben a nap minden órájában. Úgy vélik, a világ második legnagyobb testű madarát Nannup városka zöld növényzete vonzotta leginkább a környező vidék szokatlan szárazsága elől menekülve.

Forrás: Nannup Caravan Park

“Az elmúlt hat hónapban jelentek meg, kicsit zavaróak a házak kertjeiben és a közterületeken, mert ott végzik a dolgukat is. Majdnem egész életemben itt éltem, és soha nem láttam még ekkora csordát. Egyértelmű, hogy a számuk nem csökken” – mondta az ausztrál televízióban Tony Dean, a város és a környező vidék tanácsának elnöke.

Nemrég egy motoros összeütközött a futómadárral és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy helikopterrel kellett kórházba szállítani. “A város fő közlekedési útvonalát veszélyessé teszik emuk, amelyek rendre rajta kószálnak. A motoros esete is ezt mutatja” – mondta Dean.

Forrás: Wikimedia Commons/J. Patrick Fischer

Noha azt tervezték, hogy eltávolítják az utcákról az állatokat, úgy tűnik, a város lakói jobban szeretnék, ha maradnának. “Vendégeink szeretik látni, ahogy mászkálnak, én magam pedig senkit sem ismerek, aki itt lakik és azt akarja, hogy tegyék ki őket. Leszednek pár gyümölcsöt a fákról, hagynak maguk után ezt-azt, mint minden állat, de nem okoznak gondot” – mondta Julie May, a város lakókocsiparkjának vezetője. A kisvárosban olyan sokan támogatják maradásukat, hogy Dean a nyugat-ausztráliai vadvédelmi hatóság biodiverzitási és állatvédelmi osztályához fordult tanácsért.

“Szerintem maradni fognak, mivel nem fogjuk erővel eltávolítani őket, ezért meg kell tanulnunk együtt élni velük. Ha valaki emuval találkozik a városban, ne közelítsen, mert területvédő és elég agresszív is. Aki tudja, kapja fel a kerti locsolócsövet és spriccelje le, ettől elszalad” – magyarázta Dean. Az emu Ausztrália egyik ikonikus állata, a vörös óriáskenguruval együtt tartja az ország pajzsát a címerben. 150-190 centiméteresre is megnő, súlya 30-60 kilogramm.

 

We had some regular guests arrive yesterday. Awesome family!

Közzétette: Nannup Caravan Park – 2019. február 16., szombat


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!