Elpusztult a világ legidősebb orangutánja

Elpusztult a világ legidősebb orangutánja: a 62 éves Puan a nyugat-ausztráliai Perth állatkertjében élt. A nőstény szumátrai orangután valószínűleg 1956-ban született. Az idős állatot el kellett altatni, mert öregsége miatt egészségi állapota rendkívül megromlott. Puan volt az állatkert egyik legkedveltebb lakója.

Forrás: Perth Zoo/Alex Asbury 

„Nagyon sokat tett az állatkerti orangutánkolóniáért és faja fenntartásáért, alapító tagja volt világhírű tenyésztőprogramunknak” – mondta Holly Thompson, az intézmény főemlősökért felelős vezetője.

Forrás: Perth Zoo/Alex Asbury 

Puan élete folyamán 11 kölyköt hozott világra, 54 leszármazottja él a világ állatkertjeiben és a szumátrai esőerdőkben. Génjeit a világ fogságban élő orangutánjainak mintegy tíz százalékában örökítette tovább.

Forrás: Perth Zoo/D. Smith 

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította a szumátrai és a borneói orangutánokat is, mert számuk negyven év alatt mintegy kétharmadával csökkent. A trópusi esőerdőkben, amelyek élnek rendkívül gyors ütemben pusztulnak a legális és illegális fakivágások miatt. Az erdők mintegy 40 százalékát irtották ki az 1970-es évek eleje óta. A vadászat is jelentősen hozzájárul az orangutánpopuláció csökkenéséhez.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!