Élőben az űrből

Látott már valaha élő közvetítést egy 100 milliárd dolláros stúdióból, melyet 400 kilométer választ el a Föld felszínétől és 7,9 kilométeres másodpercenkénti sebességgel suhan a semmiben? A Nat Geo most erre vállalkozik egy kétórás különkiadás keretében! A National Geographic Channel Élőben az űrből című kétórás rendkívüli különkiadása a Nemzetközi Űrállomásról jelentkezik 2014 márciusában!

Űr
Fotó: National Geographic Channel

A látványos show-ban – a televíziózás történetében egyedülálló módon – a Nemzetközi Űrállomás és a houstoni irányító központ kulisszái mögé egyaránt bepillantást kapunk; az űrben Rick Mastracchio és Koichi Wakata asztronauták lesznek a műsor házigazdái, „idelent” a Földön pedig a Hubble Űrtávcső bravúros megjavításával világhírnevet szerzett Mike Massimino kommentálja a hallottakat.

Űr

Mivel a Nemzetközi Űrállomás minden 90 percben megkerüli a Földet, a Nat Geo ezúttal a szó szoros értelmében világ körüli útra hívja nézőit – és az utazás során lenyűgöző panoráma tárul elénk: bolygónk felé visszatekintve többek közt látunk varázslatos napkeltéket és napnyugtákat… élénkzöldben játszó sarki fényeket… nagyvárosaink ekkora távolságból is látható fényeit… Földünk gyönyörű, sose látott arcait.

Űr

Űr

A Nemzetközi Űrállomásról nemrégiben izgalmas felvételek érkeztek egy létfontosságú hűtőrendszer külső javítási munkálatairól – a Nat Geo műsorában most még közelebbi és még személyesebb képet kapunk róla, hogy miként telnek a hétköznapok egy efféle rendhagyó, a külvilágtól hermetikusan elzárt környezetben. Mastracchio és Wakata asztronautáktól megtudjuk, hogy milyen érzés fejjel lefelé aludni; hogy miként gondoskodnak személyes higiéniájukról; hogy a súlytalanságban miként képesek fittek maradni; valamint – ami talán a legjobban érdekli a kívülállókat – hogy az űrhajósok hogyan használják a mellékhelységet…

Wakatáék rendhagyó fizikai kísérleteket is bemutatnak a súlytalanság hatásainak érzékeltetésére, valamint olyan berendezésekkel is megismertetnek minket, melyek nemcsak az űrben, de odalenn a Földön is az ember szolgálatában állnak – ilyen például a Nemzetközi Űrállomás robotikája, mely egy, agydaganatok eltávolítására szolgáló forradalmi idegsebészeti műszer megihletőjévé vált. Az élő műsort – melybe kép- és hangösszeköttetés segítségével a nézők is bekapcsolódhatnak majd – rövid, előre felvett bejátszások is színesíteni fogják, melyekben a Nemzetközi Űrállomás és a NASA irányító-központja asztronautái, légiirányítói és kutatói beszélnek munkájuk legizgalmasabb aspektusairól.

Űr

“Technológiai és logisztikai szempontból egyaránt hatalmas kihívás ennek a globális közvetítésnek a megszervezése a National Geographic Channel számára” – mondta a műsort készítő Arrow Media kreatív igazgatója. „Ezeket a nehézségeket azonban szívesen vállaljuk, mert nincs nagyobb kaland annál, mint mikrogravitációs környezetben műsort készíteni a világ legnagyobb űrhajója fedélzetén.”

Vetítési időpontok:
Élő adás (angol nyelven): 2014. március 15-én hajnali 1-kor – National Geographic Channel
Ismétlés (magyar nyelven): 2014. március 29-én, délután 5-kor – National Geographic Channel

Forrás: National Geographic Channel


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!