Ellopták a kiképzőkamrát, amiben egykor Gagarin is készülhetett az űrutazására

Ismeretlen tettesek ellopták Moszkvában azt a túlnyomásos oxigénkamrát, amelyet 60 éve alkottak meg a szovjet űrhajósok kiképzésre. Jurij Gagarin, a világ első űrhajósa is ebben a kamrában készülhetett fel 1961-es űrutazására. A moszkvai űrhajózási múzeum szerint a nagyjából lakókocsi-nagyságú történelmi tárgyat abból az üzemből lopták el, ahová átszállították, hogy szakértők megvizsgálják, és kétséget kizáróan megállapítsák, hogy Gagarin is használhatta-e azt tréningjei során.

Forrás: NASA

A túlnyomásos oxigénkamra nem a múzeum tulajdona, és ellopása idején sem a múzeumban volt, hanem abban a restaurálóüzemben, ahová átszállították – közölte az intézmény, hozzátéve, hogy a lopás valamikor a hét végén történt. A szovjet űrhajósok kiképzéséhez számos túlnyomásos oxigénkamrát építettek, s a restaurációs üzemben folyó szakértői vizsgálatoknak azt kellett volna megállapítani, hogy ezt használta-e Gagarin, German Tyitov és más neves űrhajósok. Utána restaurálták volna és ki akarták állítani az intézményben.

Forrás: ruaviation.com

“A kamra értéke attól függ, ki készült fel benne. Ha nem Gagarin, akkor csak 300 ezer rubel (1,25 millió forint) lehet az értéke” – mondta a múzeum illetékese a Ria Novosztyi hírügynökségnek.

Cikkajánló: 50 éve halt meg Jurij Gagarin, a világ első űrhajósa – az is csoda, hogy az űrutazást túlélte


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!