Elkezdték építeni a világ legnagyobb teleszkópját

Többéves előkészületek után zöld utat kapott egy gigaméretű teleszkóp kivitelezési terve. A European Extremly Large Telescope (E-ELT, szó szerint Rendkívül Nagy Európai Távcső) a hűvös és száraz klímájáról ismert chilei Atacama-sivatag 3060 méteres hegyén, a Cerro Armazones tetején épülhet meg mintegy 20 kilométerre a Cerro Paranal-on lévő Very Large Telescope-tól (VLT), miután 2014-ben végeztek a hegycsúcs tereprendezésével.

E-ELT - European Extremly Large Telescope

A teleszkóp főtükre mintegy 39 méteres átmérővel bír majd és hatszög-paneljei összesen 1.200 négyzetméteres felületet fednek le, így fénygyűjtő képessége az eddigi legjobb optikai távcsöveknél is hozzávetőleg 15-ször jobb lesz az infravörös tartományban. A 2700 tonnát nyomó szerkezet teljes 360 fokban körbeforgatható. Mire megépül valamikor 2024 környékén, egy fél futballpályányi területet foglal majd el. Segítségével közelebb kerülhetünk a legelső galaxisok 13,7 milliárd évvel ezelőtti születésének megértéséhez, az eddigieknél részletesebben figyelhetjük meg az exobolygókat, továbbá többet tudhatunk meg az olyan kevéssé ismert entitásokról, mint amilyen a sötét anyag, a sötét energia és a fekete lyukak.

E-ELT - European Extremly Large Telescope

A European Southern Observatory (ESO, Európai Déli Obszervatórium) támogatásában készülő teleszkóp-projektet jelenleg még pénzügyi nehézségek hátráltathatják, hiszen egyedüli nem európai támogatóként Brazília részéről hiányzik még a kongresszusi jóváhagyás egy 130 millió eurós hozzájárulásról, ennek hiányában egyelőre megakadt a finanszírozás, és a késés 2026-ra tolhatja ki a beruházás befejezését. Ettől függetlenül megkezdik az első fázisát az építkezéseknek, aminek összértéke 1 milliárd eurós (~315 milliárd Ft) költséget jelent a támogató országoknak.

E-ELT - European Extremly Large Telescope

E-ELT - European Extremly Large Telescope E-ELT - European Extremly Large Telescope

E-ELT - European Extremly Large Telescope

Az E-ELT teleszkóp mérete a Gízai piramisokkal összehasonlítva

Az óriási költségek ellenére nem az E-ELT az egyetlen gigateleszkóp, ami ugyanilyen célból épül: a szintén chilei Las Campanas obszervatórium új tagjaként jelenleg is építik a 700 millió dolláros Giant Magellan Telescope-ot amerikai, ausztrál és koreai támogatással, ami 10 éven belül kész lesz, valamint Hawaii-on a Mauna Kea vulkán tetején is készül a 2022-re tervezett, 1 millárd euró költségvetésű Thirty Meter Telescope.

E-ELT - European Extremly Large Telescope


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!