Elképesztő találkozás – simogatást kért az orrszarvú a filmestől

Garth De Bruno Austin dél-afrikai operatőrnek elképesztő élményben volt része, amikor dokumentumfilmjéhez készített felvételeket egy rezervátumban. A férfi éppen az egyik orrszarvút filmezte, amikor az állat, a legnagyobb döbbentére elindult felé. A filmes először természetesen megrettent, ám hamar rájött, hogy a hatalmas állat barátkozni szeretne vele. Az orrszarvú békésen álldogált mellette, és végül csak egy kis simogatást, illetve vakargatást követően sétált tovább.

orrszarvu-2

Garth De Bruno Austin az eset kapcsán elmondta, hogy már több éve készíti Disunity című dokumentumfilmjét, s ez idő alatt már számos alkalommal találkozott a felvételen látható orrszarvúval. Az állat bizalommal fordult felé, éppen ezért lehetséges, hogy ilyen békésen közeledett hozzá. Az operatőr hozzátett, hogy tisztes távolságból filmezte az állatot, nem ő közelített meg, hanem az orrszarvú döntött úgy, hogy közelebbről is szemügyre veszi magának, és hangsúlyozta, hogy óva int mindenkit attól, hogy közel merészkedjenek a vadálltokhoz, hiszen egy ilyen találkozás végzetes lehet.

Garth De Bruno Austin elkötelezetten támogatja az orrszarvúk védelmét. Dokumentumfilmjét is ezért készíti immár évek óta, mely az egyre nagyobb méreteket öltő orrszarvú vadorzásról szól. Ázsiában, főleg Kínában és Vietnamban, valóságos csodaszerként tekintenek a porrá őrült orrszarvútülökre, amely az ottani hiedelmek szerint gyógyítja például a rákot és növeli a potenciát. A feketepiacon 60 ezer eurót is megadnak egy kiló szarvért. Már négy évtizede nemzetközi egyezmény tiltja az orrszarvútülökkel való üzletelést, az újgazdag ázsiai országok csillapíthatatlan éhsége a gyógyhatásúnak vélt testrész iránt azonban fellendítette a vadorzást.

orrszarvu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!