Egy téli álmot alvó hörcsög miatt állítottak le egy építkezést Németországban

Egy téli álmot alvó mezei hörcsög miatt állították le egy építkezést Németországban. Euerbach településénél egy kerülőút és egy körforgalom építése állt le, amikor felfedezték a rágcsálót, mely védett állatnak számít Németországban. Nem csak az elpusztítása, de még az áthelyezése is büntetőjogi következményeket von maga után. Külön engedéllyel át lehet őket költöztetni egy számukra megfelelő élőhelyre, de nem a téli álmuk idején, olyankor ugyanis tilos őket megzavarni.

Az építkezésen téli álomra szenderült, veszélyeztetett hörcsögöt a Die Welt beszámolója szerint így csak valamikor jövő tavasszal lehet áttelepíteni, miután felébredt. Az építkezést a tervek szerint áprilisban vagy májusban folytatják.

Forrás: Wikimedia Comons/Sphoo

Hasonló eset egyébként már korábban is előfordult Németországban: néhány évvel ezelőtt Würzburg városában egy nagy bútoráruház építését kellett elhalasztani, amíg el nem költöztettek az érintett területről 180 mezei hörcsögöt.

Forrás: Wikimedia Comons/katanski

A mezei hörcsögök föld alatti járatokban élnek, lakóhelyeik közel vannak egymáshoz. A kotorék messzire elágazó, akár 6-8 méter hosszú is lehet. A járatoknak több kijárata és függőleges vészkijárata is van, ezek segítségével a hörcsög veszély esetén pillanatok alatt elbújhat. Az alagútrendszerben különféle kamrák vannak: bélelt hálókamra, éléskamra és “latrina”. A latrinát télen használja, amikor üríteni se megy ki a járatból, s ha megtelik, földdel fedi be.

A hörcsög egész nyáron gyűjtöget, egy öregebb hímnek akár 3–5 éléskamrája is lehet, melyeket télire megtölt. Föld alatti raktáraiban hatalmas mennyiségű, akár 15 kg magot is felhalmozhat télire. Október végétől márciusig téli álmot alszik, ezalatt többször felébred és a felhalmozott készletekből táplálkozik. A mezei hörcsögnek számos ellensége van. Kedvelt tápláléka a nagyobb ragadozó madaraknak, például a parlagi sasnak vagy a baglyoknak, de sok hörcsögöt zsákmányol a közönséges görény és a róka is.

Forrás: Wikimedia Comons/Agnieszka Szeląg

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!