Egy partra vetődött bálnatetem felrobbanásától tartanak Kanadában

Kanada Új-Fundland és Labrador tartományának egyik kisvárosában, Trout River-ben, egy partra vetődött 60 tonnás kék bálna (Balaenoptera musculus) felpuffadt tetemének esetleges felrobbanásától tartanak. A 26 méteres bálna az egyik parti sétány mellett hever és erőteljes bűze belengi a hatszáz fős városka egészét. A helyiek amiatt aggódnak, hogy a lebomlás során felszabaduló metán miatt mostanra normális méretének kétszeresére felpuffadt bálna esetleg felrobban.

Bálnatetem robbanhat fel Kanadában

A kanadai halászati minisztérium kutatója, Jack Lawson szerint azonban egy ilyen robbanásnak nagyon kicsi a valószínűsége. “Egy bizonyos ponton az állat bőre veszít a feszességéből, ahogy a kötőszövetek elkezdenek lebomlani” – magyarázta a szakember, hozzátéve, hogy a bálnában lévő gáz idővel egyszerűen kiszivárog, akárcsak egy öreg léggömbből.

A szakértő azonban arra intette a helyieket, hogy maradjanak távol a tetemtől, mert az vírusokat vagy baktériumokat hordozhat, amelyek megbetegíthetik az embereket. “A kockázatot olyasvalaki jelentheti, aki úgy dönt, hogy egy éles pengével lyukat vág az állat oldalába, hogy megnézze mi történik, vagy, ha valaki elég őrült ahhoz, hogy felmásszon a tetemre” – mondta szakember.

Bálnatetem robbanhat fel Kanadában

Korábban azonban már több bálnarobbanás is beszámoltak. Az egyik ilyen eset nem is olyan rég történt a Feröer-szigeteknél. Az esetről videó is készült:

Lawson maga is ismeri azokat a YouTube-videókat, amelyeken egy Feröer-szigeteken partra vetődött és felpuffadt nagy ámbráscet (Physeter macrocephalus) látható, amint hirtelen felrobban. “Rendkívül kicsi a valószínűsége, hogy ez megtörténik ezzel az új-fundlandi példánnyal, különösen nem spontán módon” – mondta. Mint hozzátette, a nagyméretű, partra vetődött bálnákat általában eltemetik vagy felvágják és elszállítják egy szeméttelepre.

A helyi és a szövetségi hatóságok eltérő véleményen vannak azzal kapcsolatban, hogy kinek a dolga lenne a tetem eltávolítása. A városi tanács arra is gondolt, hogy a helyi halászokkal kiviteti a tetemet a nyílt vízre, de szakértői felügyelet hiányában lemondtak erről a tervről.

Bálnatetem robbanhat fel Kanadában

A napokban hozott döntés értelmében a kanadai Királyi Ontario Múzeumba kerül a Trout River-nél partra vetődött  kék bálnatetem, illetve egy másik tetem is, amely szintén egy új-fundlandi városnál, Rocky Harbour-nál sodródott a strandra.

“Az életben csak egyszer adódik lehetőség arra, hogy két ilyen tetemet megőrizzünk, megvizsgáljunk és tanulmányozzunk” – olvasható a múzeum közleményében, amelyet az után adtak ki, hogy megállapodásra jutottak a kanadai halászati és óceánügyi minisztérium illetékeseivel a tetemekről. Egyelőre nem tudni, hogy mennyi időbe telik a bálnatetemek elszállítása a standokról. Kanadai illetékesek korábban azt közölték, hogy a városok felelőssége eltüntetni az elpusztult bálnákat.

Bálnatetem robbanhat fel Kanadában

Forrás: MTI

Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!