Egy különös állat – a jávai kancsil

jávai kancsil Kína déli részén, Malajziában, Szumátrán, Borneón és Jáván őshonos. Elsősorban az esőerdőket kedveli, gyakran megtalálható a vízpartok körüli sűrűben. Testhossza 42-50 centiméter, súlya 1-2 kilogramm. A legkisebb faj a párosujjú patások közül. Feje elhegyesedő, szemei feltűnően nagyok. Apró termete ellenére a kancsil a szarvasok közeli rokona. Bár agancsa nincsen, némi fegyverrel ő is rendelkezik: a szemfogaik megnyúltak.

Jávai kancsil

Elsősorban levelekkel, fiatal hajtásokkal táplálkozik, de a lehullott gyümölcsöt is szívesen elfogyasztja. A kancsilok magányosan, vagy kisebb családokban élnek. Ha veszélyt észlel megmerevedik és összeesik így tetteti halottnak magát,a veszély elmúltával pedig felpattan leköpi támadóját és elinal. Bár a kancsilokat igen ravasz állatnak tartják, az emberek ősidők óta vadásznak rájuk. Az igazi veszélyt rájuk nézve azonban az otthonukat jelentő esőerdők irtása jelenti.

Jávai kancsil

Jávai kancsil

Jávai kancsil

Jávai kancsil

Jávai kancsil

Jávai kancsil


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!