Egy hatalmas bálna védte meg a tengerbiológust a közelben ólálkodó cápától

Hihetetlen pillanatokat örökítettek meg kutatók egy tavalyi merülés során a Cook-szigeteknél, ahol sikerült videóra venniük, ahogy egy hatalmas bálna védelmébe vesz egy veszélybe került kutatót. Nan Hauser tengerbiológus Rarotonga partjainak közelében készített felvételeket, amikor egy hosszúszárnyú bálna váratlanul odaúszott hozzá és saját testével védelmezte egy közelben ólálkodó tigriscápától. A bálna szorosan a biológus mellett úszott, majd a fejével elkezdte a felszín felé tolni a kutatót, és el sem mozdult mellől addig, amíg biztonságba nem került. A Cet Kutatási és Védelmi Központ elnöke azt is elmesélte, hogy nem sokkal később egy másik bálna is feltűnt, amely erős csapásokkal próbálta távol tartani a cápát.

Saved by a whale

Watch as a humpback whale rescues a marine biologist from a shark.

Közzétette: BBC News – 2018. január 9.

Hauser munkatársai egy közeli hajóból tartózkodtak, onnan filmeztek és döbbenettel figyelték a történéseket. A csapat tagjai aggódva figyelték, amikor a hatalmas bálna tolni kezdet a nőt, hiszen könnyedén összetörhette volna a kutatót, ám a tengeri órás végig rendkívül óvatosan bánt vele.

Nun Hauser az IFL Science tudományos portálnak elmondta, hogy 28 éve kutatja a tengeri élővilágot, de ilyen elképesztő élményben korábban még sohasem volt része, hozzátéve, hogy valószínűleg először sikerült megörökíteni olyan estet, amikor egy bálna az ember védelmébe kelt. Az viszont nem példa nélküli, hogy a hosszúszárnyú bálnák másik fajba tartozó egyedeket védelmeznek: 1951 és 2012 között több mint 100 hasonló esetet dokumentáltak a kutatók. 2009-ben például megfigyelték, hogy egy bálnapár egy csapdába került fókát védett meg a rá támadó kardszárnyú delfinektől.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!