Egy fészkelő madár miatt csúszhat Kanada egyik legnagyobb fesztiválja

Váratlan akadály gördült Kanada legnagyobb bluesfesztiváljának előkészületei elé Ottawában: egy védett ékfarkú lile épített fészket és rakta le tojásait azon a dombon, ahová a fesztivál fő színpadát építenék.

A mintegy háromszázezer embert vonzó, tíznapos fesztivál július 5-én kezdődne, az építési munkálatokat pedig már el kellett volna elkezdeni, de a fesztivál helyszínén fészket rakó ékfarkú lilét és négy tojását nem szabad áthelyezni a kanadai szövetségi kormány engedélye nélkül. Az engedélyt ugyan mostanra megkapták a fesztivál szervezői, ám azzal a feltétellel, hogy madártani szakértőt vonnak be a fészek áthelyezésébe.

Forrás: Wikimedia Commons/Alan D. Wilson/naturespicsonline.com

Az ékfarkú lile az amerikai kontinensen él, egyes egyedei ritkán elkóborolnak Európába is. A mintegy 25 centiméter hosszú madár jellegzetessége a nyakán lévő kettős fekete nyakörv és rőtvörös farkcsíkja. A vándormadarat a kanadai törvények védetté nyilvánították, mivel az elmúlt 50 évben jelentősen csökkent populációja. Évente általában csak egyszer költ, fészkét ember által módosított környezetben építi fel, olyan helyen, ahol kevés a növényzet. 24-28 napon át kotlik, és a fiókák 40 napos korukra válnak önállóvá.

Forrás: Wikimedia Commons/Sharp Photography, sharpphotography

“Ez az egyik legnagyobb problémát jelentő helyzet, amellyel találkoztunk, de meg fogjuk oldani” – mondta Mark Monahan, az Ottawa Bluesfest igazgatója. Monahan felvetette, hogy helyezzék át a fészket egy természetvédelmi területre, ám azt ornitológusok ellenezték, mondván, ha emberi kéz érinti a tojásokat, a szülők felhagyhatnak a kotlással. A fesztivál szervezői ezért úgy döntöttek, hogy az épített környezetben egy védett helyre viszik a fészket a központi színpad mögötti területre, ahová még a fellépő előadóművészek sem mehetnek be. Ha a tojó ezért elhagyná a tojásokat, akkor azokat begyűjtenék, és inkubátorban kikeltetnék.

Forrás: Wikimedia Commons/NTox


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!