Drámai mértékben csökkent az erdei elefántok száma

A vadorzás miatt mintegy kétharmadával csökkent az erdei elefántok (Loxodonta cyclotis) száma 2008 óta a közép-afrikai Kongó-medencében a Természetvédelmi Világalap (WWF) szerint. A legújabb számlálás szerint Kamerunban, a Kongói Köztársaságban, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, a Közép-Afrikai Köztársaságban és Gabonban már csak mintegy 10 ezer erdei elefánt él – közölte a WWF. A vadorzók leginkább az agyaruk miatt ölik meg az állatokat, mely egyedülálló árnyalata miatt különlegességnek számít a feketepiacon.

Fotó: Thomas Breuer/Public Library of Science/PLoS Biology

“Ha az erdei elefántok védelmében nem sikerül néhány éven belül eredményeket elérni, számuk olyannyira csökkenhet, hogy nem fog tudni a faj saját erejéből megerősödni” – hangsúlyozta Ilka Herbinger, a WWF Németország afrikai felelőse.

Fotó: dsg-photo.com/Wikimedia Commons

Az erdei elefánt 2,5 méteres marmagasságával lényegesen kisebb, mint az afrikai elefánt. Mint neve is mutatja, főképp dzsungelekben él, ahol a fák magvainak széthordásával fontos szerepet tölt be az erdő ökoszisztémájában. Elsősorban Nyugat- és Közép-Afrika esőerdeiben él.

Fotó: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters 

A kontinens többi részén a jóval nagyobb számú afrikai elefántok (Loxodonta africana) élnek. Az évek során stabilizálódott az elefántok száma a kontinensen. A veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó ENSZ-egyezmény (CITES) jelentése szerint 2011 óta csökken a vadorzók által megölt elefántok száma, de mégis sokkal többen pusztulnak el a vadorzás, mint természetes okok miatt. A becslések szerint Afrikában még mintegy 415 ezer elefánt él, többségük a kontinens déli részén, főként Botswanában. Ázsiában mintegy 50 ezer elefánt él.

Fotó: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!