Csimpánzok is képesek csapatmunkára

Az emberiség fejlődésében alapvető szerepet betöltő csapatmunka evolúciós gyökerei a csimpánzokig nyúlnak vissza – derítették ki brit tudósok. Kísérleteik során felfedezték, hogy a főemlősök nemcsak összehangolják egymással cselekedeteiket, hanem felfogják azt is, hogy a közös cél elérése érdekében segíteniük is kell társaikat rájuk háruló feladatok elvégzésében.

Csimpánzok

Véletlen egybeesés

A Biology Letters című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban a Warwicki Egyetem tudósai arra a kérdésre keresték a választ, vajon az emberi tevékenységre jellemző együttműködési és összehangolási képesség egyedülálló tulajdonság-e, vagy meg lehet találni evolúciós gyökereit – ha pedig igen, akkor hol.

Sok állatfajnál megfigyelhető, hogy egyedei a kölcsönösen előnyös célok érdekében, például területük védelmében vagy a zsákmány bekerítésében együttműködnek – mondta Alicia Melis viselkedéstudományi professzor. Az azonban távolról sem világos, hogy ezek a csoportos cselekedetek milyen mértékben tudatos kooperációk. Az is lehet, hogy csak párhuzamosan zajló, de valójában egymástól független akciókról van szó, akinek ugyanaz a céljuk.

Csimpánzok

A Melis által vezetett kutatók a kenyai Sweetwaters állatvédelmi park tizenkét csimpánzával végeztek kísérleteket. A főemlősöket párba állították, és azt a feladatot adták nekik, hogy szerszámok segítségével szedjenek ki szőlőszemeket egy műanyag dobozból, amelynek két végébe lyukat fúrtak. Az egyik munkaeszköz egy kisméretű gereblye volt, azzal kellett a szőlőt egy, a doboz alján lévő nyílásfedélre tolni; a fedelet pedig a szemközti lyukon bedugott vastag pálcával lehetett félrebillenteni, hogy a szőlőszemek kihulljanak.

A tudósok beszámolója alapján a tizenkét csimpánzból tíz rájött arra, hogy a siker érdekében meg kell osztaniuk a szerszámokat, és az esetek 73 százalékában az állatok helyesen választották ki, hogy melyik eszközt mire kell használniuk. “Nagy különbségek mutatkoztak abban, hogy a majmok milyen gyorsan ismerték fel a szerszámok egymás közötti cserélgetésének a szükségességét. De mihelyt ez megtörtént, már szinte fennakadás nélkül adták át egymásnak az eszközöket. A kísérletek 86 százalékában eredményesen működtek együtt, hogy megkaparintsák a szőlőt.

A kutatók szerint vizsgálatuk szolgáltatta az első bizonyítékot arra, hogy az emberhez legközelebb álló főemlősök, a csimpánzok nemcsak hogy tudatosan összehangolják cselekedeteiket, hanem megértik azt is, hogy csak úgy tudják a közös célt elérni, ha segítik a másikat abban, hogy teljesítse saját szerepét.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!