Cápát is partra vetett Ausztráliában a hatalmas pusztítást végző Debbie ciklon

Háborús állapotokat hagyott maga után Ausztrália északkeleti részén a négyes fokozatú Debbie ciklon. A mentőcsapatok több száz embert mentettek ki, és eddig több mint 2800 segélyhívást kaptak. A hatóságok szerint legalább 58 ezer lakás és vállalat van továbbra is áram nélkül, sok épületben jelentős károk keletkeztek. Több települést továbbra sem lehet szárazföldön megközelíteni. Az áradás és a heves esőzés még az olyan nagyvárosok életét is megbénította, mint Brisbane. A délkelet-queenslandi iskolák közül több mint kétezerben tanítási szünetet rendeltek el az ítéletidő miatt. A queenslandi mentőcsapatokért felelős biztos, Katarina Carroll egy helyi tévécsatornának azt mondta: rendkívüli módon meglepő, hogy senki sem vesztette életét a heves széllökésekkel, özönvízszerű esőzéssel és áradással járó Debbie ciklon miatt. Ez szerinte annak köszönhető, hogy a lakosság hallgatott a hatóságok figyelmeztetéseire.

debbie-2

Jackie Trad, Queensland miniszterelnök-helyettese elmondta: arra buzdították az alacsonyan fekvő területek lakóit, hogy az árvízveszély miatt ideiglenesen költözzenek át nagyobb tengerszint feletti magasságon található térségekbe. Az ausztrál meteorológiai intézet arra figyelmeztetett, hogy az időjárás csütörtökről péntekre újra zord arcát mutathatja, és akár 500 milliméter csapadék is hullhat a térségben.

debbieA queenslandi tűzoltóság által közreadott képen egy partra vetett bikacápa látható Ayr településen (Forrás: Queensland Fire and Emergency Services)

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök csütörtökön felkereste azokat a területeket, ahol a Debbie a legnagyobb pusztítást végezte, és segítséget ígért az újjáépítéshez. A kormányfő azt kérte a lakosoktól, hogy a vihar utáni kockázatokat figyelembe véve tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket biztonságukért.

Az ötfokozatú hurrikánskálán a négyes kategóriába sorolt Debbie kedden csapott le a queenslandi partvidékre óránkénti 260 kilométeres széllökésekkel. A pusztítást fokozta, hogy az orkán csak lassan vonult tovább. A térség legfőbb bevételi forrása a kertgazdaságból származik – évente 450 millió ausztrál dollár, több mint 100 milliárd forint -, amely szintén jelentős veszteségeket szenvedett. Az eltakarítási munkákat zuhogó eső és viharos széllökések akadályozzák. Annastacia Palaszczuk, Queensland szövetségi állam vezetője elmondta, hogy az ítéletidő péntekig eltarthat. Számos főúton és autóúton lehetetlenné vált a közlekedés a kidőlt fák miatt, és több elzárt településről nincs információ, mert megszakadtak a kommunikációs vonalak.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!