Bemutatták a Nyíregyházi Állatparkban született dingó kölyköt

Igazi különlegesség, egy dingó született a Nyíregyházi Állatparkban. Az országban csak itt látható dingó kölyök most 7 hetes, így állatorvosi vizsgálatokon esett át. A 3 éve cseh állatkertből érkezett anya állat, 63 napnyi vemhesség után hozta világra egy kotorékban kicsinyét.

MTI Fotó: Balázs Attila

A szuka kölyök az első hónapot az anya által vájt búvóhelyen töltötte, ám most már előmerészkedik rejtekéből és előszeretettel mászkál szülei után a kifutóban. Az apróság gyorsan cseperedik, s már nem csak anyatejjel táplálkozik, de az anyja által visszaöklendezett táplálékot is fogyasztja.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark
Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A dingó származására többféle elképzelés létezik, jelenleg a farkas leszármazottjaként, alfajnak tekintik (Canis lupus dingo), de a legújabb kutatások szerint önálló fajról is lehet szó. Bár eredete homályos, annyi bizonyos, hogy Ausztráliában közel 4000 éve él, változatlan formában.

MTI fotó: Balázs Attila

Ausztrália csúcsragadozóját feltehetően ázsiai hajósok juttatták el Ausztráliába, több ezer évvel ezelőtt s nagyra becsült társa volt az Ausztrál őslakosoknak. Együtt éltek, ettek és vadásztak. A dingókat ágymelegítőnek, hulladékeltakarítónak, vadásztársnak és testőrnek használták. Az őslakosok egy-egy kölyköt vettek ki a vad almokból, de amint a négylábú társak ivarérettekké váltak, kezelhetetlenségük miatt visszaengedték őket a vadonba.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

A természetben populációik folyamatosan növekednek, mivel rendkívül ügyes vadászok, s mindent elfogyasztanak ami él és mozog, a kisebb hüllőkön át az erszényes állatokig sok minden szerepel a táplálék állatai között. Mióta azonban Ausztráliában birkákat tenyésztenek, előszeretettel vadásznak ezekre a haszonállatokra, ezzel károkat okozva a helyi gazdáknak. A világ leghosszabb 5600 kilométeres kerítése is miattuk épült fel, melynek célja, hogy távol tartsa őket a haszonállatoktól.

Forrás: Nyíregyházi Állatpark

Cikkajánló: Dingók ellen építették fel a világ leghosszabb kerítését


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!