Az óceánok mélyén élő világító zsebcápa új faját azonosították

Az óceánok mélyén élő zsebcápa egy új faját azonosították amerikai kutatók. A 2010-ben a Mexikói-öböl keleti részén kifogott hím példány mindössze 15 centiméter hosszú, és öt alapvető tulajdonságban különbözik az eddig talált egyetlen másik zsebcápafajtól. A régebbi, 43 centiméteres nőstény példányt 1979-ben a Csendes-óceán keleti részén találták, és a szentpétervári Állattani Múzeumban látható.

Mindkét eddig talált példánynak mindkét oldalán a kopoltyúja közelében apró zsebnyílása van, amely világító folyadékot állít elő, hogy a tudósok szerint ezzel vonzza magához a zsákmányt. Az új fajnak azonban kevesebb a csigolyája, és számos fénytermelő sejt – fotofóra – borítja a testét.

Tulane University/Michael Doosey

“Csupán egyetlen zsebcápa példányt találtunk eddig a Mexikói-öbölben, az pedig egy új faj, ami jól jelzi, hogy milyen keveset is tudunk az öbölről, különösen a mélyvizeiről, és hány eddig ismeretlen új faj várhat felfedezésre” – fogalmazott Henry Bart, az amerikai Tulane Egyetem kutatója.

Mark Grace, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szakembere kiemelte, hogy az eddig talált két zsebcápapéldány “két különböző fajhoz tartozik, más óceánban élnek, továbbá mindkettő rendkívül ritka”. Azonosítása után a ritka cápát New Yorkba és Franciaországba küldték részletesebb vizsgálatokra. A kutatók tanulmánya az állattani osztályozással foglalkozó Zootaxa tudományos folyóiratban jelent meg.

Glow in the dark ‘pocket shark’ discovered in the Gulf of Mexico

National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) captured a 5½-inch American Pocket Shark in the eastern Gulf of Mexico. https://chrn.cl/2Ybf67Q

Közzétette: Houston Chronicle – 2019. július 22., hétfő


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!