Az első nepáli autó

Ismeritek azt a mondást, hogy ajándék lónak ne nézd a fogát? Különösen igaz ez akkor, ha az ajándék egy Mercedes, és a világ legveszélyesebb diktátora küldi azt.

Az első nepáli autó

Az ajándék tárgya egy 1939-es Mercedes-Benz volt, amit Adolf Hitler ajándékozott Tribhuvannak, a nepáli királynak 1940-ben. A dolog egyetlen szépséghibája az volt, hogy ekkor Nepálban még utak sem nagyon voltak, nemhogy autók, ezért a Mercedest nagyjából 50 ember cipelte át a hegyeken, hogy eljuttassák a királyhoz. A túra napokig eltartott, de megérte hiszen a király többször tudta használta az autót, mielőtt 1955-ben meghalt.

Az első nepáli autó

Adolf Hitler és vezérkara is hasonló típust használt mikor felvonulást rendeztek Ausztria megszállása és a Cseh Köztársaság bekebelezése után, egy 1938-as W31-es 5,4 literes 110 lóerős Mercedest, amiből 30 darabot gyártottak összesen 1939-ben.

Az első nepáli autó

A király halála után a jármű a Thapathali Műszaki Főiskolára került, ahol autószerelést tanultak rajta a diákok. Az autó 2005-től egészen 2010-ig a múzeummá alakított királyi palota garázsában hevert és porosodott, míg fel nem újították. A motorháztető, az ajtók és az ülések is sérültek voltak.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!