Az első hazatérő gólya Vas megyében foglalta el fészkét

Hazatért a telelésből az első gólya, aki február 13-án foglalta el fészkét Vassurányban. A vaol.hu beszámolója szerint a korai utazó ugyan még egyedül fürkészi a Sur-patak környékét, ám alkonyatkor erőteljes kelepelésbe kezd, így hívja a párját, aki remélhetőleg hamarosan csatlakozni fog hozzá. A hazatérő gólyákról évszázadok óta úgy tartják, hogy a tavasz hírnökei. A megfigyelések a legtöbbször be is igazolódnak.

Forrás: flickr/Son of Groucho

Az utóbbi években egyébként megfigyelhető, hogy egyre több gólya telel át hazánkban: Ásotthalom és Berettyóújfalu környékén, valamint Ipoly-völgyben, Szécsény közelében is él ilyen példány. Annak ellenére, hogy az áttelelés rendkívül kockázatos döntés, az itt maradó gólyák rendkívül jól bírták a telet az elmúlt években. Többségük az alapvetően szükségtelen emberi segítség nélkül vészeli át a fagyos hónapokat.

Forrás: Wikimedia Commons/Manfred Heyde

A magyarországi fehér gólyák három kontinensen, mintegy 8 ezer kilométeres vonalon szétszóródva telelnek, de többségük Afrika középső régiójában, elsősorban Csádban és Szudánban tölti a hideg hónapokat. Előfordul ugyanakkor, hogy néhány gólya kétszer ilyen messze, a Dél-Afrikai Köztársaságig repül, ami több mint 8 ezer kilométeres odautat jelent. Egyes példányok telelőhely-választása akár évenként változhat.

Forrás: Wikimedia Commons/Khutuck

fehér gólya mindenki által ismert, közkedvelt madarunk. Sorsa összefonódott a falvakéval, ahol fészkét építi.  Hazai állománya az elmúlt száz évben erősen ingadozott, jelenleg stabilnak tűnik, 5000-5500 pár körül alakul. Védelme nagyban függ a megfelelő tájgazdálkodástól, a nedves, mocsaras rétek megszűnésével eltűnnek táplálkozóhelyei. Manapság hazánkban főleg villanyoszlopokon költ, ezek elterjedése előtt kéményeken, tetőkön és fákon fészkelt. Az áramütés veszélye, a speciális költési stratégiájának és méretének következtében, ezt a fajt fenyegeti legnagyobb mértékben, emiatt a vezetékek szigetelése stratégiai fontosságú a faj védelme szempontjából.

A gólyapárok nagyméretű gallyfészket építenek, amibe általában 3-5 tojást rak a tojó.  A fiókákat az egyik szülő a kezdeti időszakban állandóan védi az időjárás szélsőségeitől és a ragadozóktól. A fiatalok 8 hetes koruk után teszik meg az első repülésüket a fészek körül. Tápláléka változatos: rovarokból, halakból, kétéltűekből, hüllőkből és más kisebb gerincesekből áll.

Forrás: Wikimedia Commons/Picasa Web Albums/Bob


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!