Az elmúlt 60 év legalacsonyabb vízállását mérték a Bajkál-tónál

Az elmúlt 60 év legalacsonyabb vízállását mérték a Bajkál-tónál az orosz hatóságok. Környezetvédő szervezetek a száraz időjárást és a tó körüli ipari üzemeket okolják a negatív rekordot döntő jelenségért. A katasztrófahelyzetekért felelős burjátföldi minisztérium magas fokozatú vészhelyzetet jelentett be a héten a tó körül, miután a környező falvakban vízhiány alakult ki. A Bajkál-tó vízállása jelenleg alig 8 centiméterrel haladja meg az orosz hatóságok által minimumként megjelölt 456 méteres tengerszint feletti magasságot. A természeti erőforrásokért felelős burjátföldi miniszter, Jurij Szafjanov szerint a mostani az elmúlt 60 év legalacsonyabb vízállása.

Bajkál-tó

A Föld édesvízkészletének ötödét tartalmazó Bajkál-tó Oroszország egyik legjelentősebb természeti kincse. A természetvédők, a halászok és a tó által biztosított vízenergiától függő ipari létesítmények évek óta huzakodnak egymással az értékes vízért. A Bajkál-tóból eredő Angara-folyó mentén több vízerőmű is található, ezek közül az irkutszki látja el árammal és vízzel a közel hatszázezer lakosú várost, valamint egy hatalmas alumíniumkohót is. A tó partján fekvő és Mongóliával határos Burjátföld kormányzója, Vjacseszlav Nagovicin szerint már eddig is érkeztek jelentések arról, hogy elapadtak egyes földalatti források, fogy a halállomány és egyre több az erdőtűz a környéken.

Bajkál-tó

Bajkál-tó

“Az energiatermelők minden évben csökkenteni akarják a Bajkál-tó vízállását, hogy több áramot állíthassanak elő. Azonban ez ártalmas az ökoszisztémára” – közölte Alekszandr Kolotov, az orosz, kínai, mongol és amerikai természetvédőket tömörítő, Folyók Határok Nélkül elnevezésű zöldszervezet koordinátora. A Greenpeace zöldszervezet szerint a tó vízállását tavaly tavasszal csökkentették, mivel mindenki esős évet várt, de a csapadék elmaradt, így alacsony maradt a vízszint. A környezetvédők úgy vélik, az alacsony vízszint megzavarja a halak szaporodását és elősegíti az algásodást. Az orosz kormány jövő heti rendkívüli ülésén dönt arról, engedélyezi-e a Bajkál-tó vízszintjének a törvény által meghatározott minimum alá csökkenését a vízerőművek zavartalan működésének biztosítása érdekében.

Bajkál-tó

Bajkál-tó

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!