Az elkövetkező hetekben csendül fel országszerte a legszebb hangú madár éneke

Az elkövetkező hetek kora esti és éjszakai óráiban hangzik fel országszerte a világ egyik legszebb hangú madarának, a fülemülének az éneke. A hímek nemcsak napközben, de a költési időszak első felében egész éjszaka énekelnek, s mivel ez a sűrű bokrosokban költő, olajbarna színű, vöröses farkú madár a belvárosokban is megtelepszik, rengeteg ember találkozhat velük. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) minden év áprilisában és májusában Fülemülék éjszakája programokkal várja az érdeklődőket szerte az országban.

Forrás: Orbán Zoltán/MME

A kis énekesmadár hosszú távú vonuló, a telet Afrika Szaharától délre húzódó területein tölti. A tavaszi vonulási csúcs április vége, május elejére esik, a hímek a megérezést követően szinte azonnal énekelni kezdenek, elbűvölve nem csak a faj tojóit, de bennünket, embereket is. Az egyik legszebben, legváltozatosabban éneklő védett énekesmadár, a dal királyának is nevezik. Gégéje négy hangot képes egyidejűleg kiadni, zeneileg tökéletes akkordokat is énekel.

Évente egyszer költ, a fészket a tojó építi, miközben a hím énekel. Rendszerint bokrok, vagy egyéb sűrű növényzet takarásába, ritkábban a talajra rakja fészkét. Amint kikelnek a fiókák, a hímeknek is szüntelenül hordaniuk kell a táplálékot, ilyenkor nem nagyon érnek már rá énekelni.

Forrás: Wikimedia Commons/Orchi 

A fülemüle, vagy más néven csalogány, hangja évezredek óta megigézi az embereket és megihleti a művészeket. Andersen “Fülemüle” című meséjéből Sztravinszkij írt operát, amelyhez természetesen a fülemüle énekművészetéből nyert ihletet. Handel orgonaversenyében a kakukk mellett a fülemüle strófái is megszólalnak, de Arany János, Samuel Taylor Coleridge és John Keats verseiben is feltűnik a madár.

1924 májusában, a rádió hőskorában, Angliában a BBC-n közvetítettek egy szabadtéri koncertet, ahol Beatrice Harrison csellóművész a kertjében duettet játszott az ott éneklő fülemülékkel. A kísérlet akkora közönségsikert aratott, hogy a rádióközvetítést a következő hónapban, majd a rákövetkező 12 tavaszon megismételték.

A Fülemülék éjszakája program a meghirdetett, többségében könnyen megközelíthető települési helyszíneken általában a délután második felében, még világosban, az érdeklődők gyülekezésével kezdődik. Madarász terepi vezetőkkel folyamatosan indulnak a madármegfigyelő csoportok. Ott, ahol madárgyűrűzés is zajlik, óránkénti hálóellenőrzések is színesítik, majd a madarak jelölése és kézben fotózási is színesítik a programot.

Forrás: flickr/hhhalberto

Bár a rendezvény fő attrakcióját a fülemülék jelentik, a májusi estéken több más madárfaj: rigók, vörösbegy, poszáták képviselői is énekelnek, így folyamatosan van mit hallgatni. Ráadásul ebben az időszakban már sok madárnak fiókás fészekaljai vannak, ezért a korábban érkezőkkel többnyire etető madarakat is meg lehet figyelni, egészen a nappali világosság utolsó percéig.

Amint az esti szürkülettel a többi madár elhallgat, rázendítenek a fülemülék. Ilyenkor a hímek se látnak, nemigen zavartatják magukat, ezért a csoportok nem ritkán két-három méterről hallgathatják az elképesztő hangerejű és változatosságú éneklést. A program a sötétség beálltával zárul, mert ilyenkor a fülemülék néhány órára elhallgatnak, rövid pihenőt tartanak, hogy aztán éjféltől hajnalig folytathassák szerenádjukat.

Common Nightingale

Common Nightingale singing <3

Közzétette: Natural World – 2019. február 15., péntek

A rendezvényhelyszínek országos listáját megtalálja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!