Automatizált parkoló, amely 1000 gépkocsit is képes befogadni

Egy többszintes parkolót átfésülni egyetlen parkolóhelyért sokszor igen körülményes feladat. A dániai Aarhaus Dokk1 parkolóház erre kínál kényelmesebb megoldást, mivel egy automatizált rendszer a sofőrök helyett berakja az autókat az első szabad parkolóhelyre.

Robotizált parkoló

A vezető a legalsó szinten beáll az egyik bokszba a 20 közül, majd  miután kiszáll, onnantól kezdve már minden automatikusan történik. Egy motorizált plató síneken szállítja a járművet a megfelelő helyre. Amikor pedig a sofőr szeretné visszakapni az autóját, akkor a rendszer kevesebb, mint 2 perc alatt a rendelkezésére bocsájtja azt.

Léteznek hasonló robotparkoló rendszerek máshol is, de a Dokk1 parkolója a legnagyobb Európában. A Dokk1 akár 1000 gépkocsit is képes befogadni a három emeleten, sokkal többet, mint versenytársai, akiknek a maximum kapacitása nem haladja meg a 300-at. Az automatizált rendszer időt spórol mind a elhelyezésekor, mind pedig a visszaadásakor, és megvédi a járművet a karcolásoktól és a horpadásoktól, melyeket a hagyományos nem automatikus rendszer okozhat bennük.

Robotizált parkoló

Robotizált parkoló

Robotizált parkoló

A dániai Aarhaus Dokk1 autmatizált parkoló működés közben:


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!