Ausztriát különösen súlyosan érinti a klímaváltozás

Ausztriát alpesi országként különösen súlyosan érinti a klímaváltozás – derült ki egy Európára kiterjedő tanulmány részeként született osztrák jelentésből, amely szerint az országban majdnem két Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet 1880 óta, szemben a globálisan tapasztalt 0,85 Celsius-fokos átlagnövekedéssel. A jelentés több mint 240 osztrák klímakutató hároméves munkájának eredménye.

Ausztria

A klímaváltozás Ausztriára gyakorolt hatását vizsgáló első jelentés szerint, amelyet az Osztrák Éghajlatváltozási Munkacsoport (APCC) készített, a változások több szélsőséges időjárási jelenséget is előidéznek, amelyek áradásokat, hőhullámokat, egészségi problémákat eredményeznek, és hatással vannak a mező- és erdőgazdálkodásra, a turizmusra és a biodiverzitásra a közép-európai országokban.

arviz

“A klímaváltozás valós dolog, amely súlyosan érint bennünket” – mondta a jelentés ismertetésekor Ingmar Höbarth, az Osztrák Klíma- és Energiaalap vezetője. Az 1980 óta eltelt több mint harminc évben az ausztriai átlaghőmérséklet 1 Celsius-fokkal emelkedett, míg ugyanezen periódus alatt a globális átlagnövekedés 0,5 Celsius-fok volt. A jelentés szerzői szerint amennyiben a jelenlegi trendek folytatódnak, akkor az ország átlaghőmérséklete várhatóan további 3,5 Celsius-fokkal növekszik 2100-ig.

Ausztria

Andrä Rupprechter osztrák mezőgazdasági miniszter “nagyon kijózanítónak” nevezte az eredményeket, és hangsúlyozta, “tévednek”, akik, azt állítják, hogy nem az emberi tevékenység a legfőbb oka a szén-dioxid-kibocsátás növekedésének. Rupprechter szerint az osztrák kormány jelenleg adaptációs stratégiák kialakításán dolgozik – egyebek mellett hatékony árvízvédelmi intézkedéseken –, és ő maga jelentős potenciált lát az elektromos mobilitásban, valamint a hidrogénmeghajtású autókban is. Az osztrák kormány továbbá várhatóan a szén-dioxid-kibocsátás 40 százalékkal való visszaszorításának támogatói között lesz az Európai Tanács októberben esedékes következő ülésén.

Forrás: MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!