Aranyos fotóválogatás a Nemzetközi Sün Nap alkalmából

Február 2-án tartják a sünik világnapját, ennek alkalmából láthatunk most egy mosolyt csaló fotóválogatás a kertek legaranyosabb állatairól.

A sünfélék családjába egyébként 10 nem és 23 ma élő faj tartozik. A Kárpát-medencében egyetlen sünféle él, a keleti sün. Európa nyugati felén ugyanakkor kizárólag a hozzá megtévesztésig hasonló európai sün fordul elő. A sünök elsősorban rovarevők de megeszik a csigákat, földigilisztákat, és rágcsálókat is. Dús aljnövényzetű, ritkás erdőkben élnek, de cserjésekben és települések környékén, sőt, még belvárosi parkokban is gyakran előfordulnak.

A legaranyosabb sünik

A sünök tüskés bundája nem csupán védelmi vonalként szolgál, hanem a “fűtéshez” is hozzájárul. A süntüske üreges és ruganyos. A bőrből kilépő, hajlékony nyaki alapjából újul meg. A tüske vége gömbben végződik, ez fogja fel a hirtelen ütéseket vagy zuhanáskor az esés erejét. A tüske rugalmas nyaka ilyenkor elhajlik, és az állat nem sérül meg. Bőrizomzata fejlett, ezért veszély esetén tüskés labdává tud gömbölyödni.

suniFotó: TheNom

A legaranyosabb sünikFotó: yepright

A legaranyosabb sünikFotó: heartofohiohedgies

A sün számára az év egy aktív időszakra és a téli álom idejére tagolódik, amelyet rejtekhelyén tölt el. Erre az időre teljesen merev, tüskés gombóccá húzza össze magát. A sün általában szeptember végén, októberben keres magának téli menedéket, miután elegendő súlyt szedett fel. Amikor pedig a középhőmérséklet több napon át nem éri el a 10 °C-ot, téli álomba merül. A sün életfunkciói “alvás” közben erősen lecsökkennek. Belső hőmérséklete kb. 5 °C. Ha környezete túlságosan lehűl, a sün egy szabályozórendszer segítségével pontosan annyira fűti testét, hogy hőmérséklete szinten maradjon. Tavasszal bújik elő, amikor a külső hőmérséklet már elég magas.

A legaranyosabb sünikFotó: darcytheflyinghedgehog

A legaranyosabb sünikFotó: chikkunmama

A legaranyosabb sünikFotó: biddythehedgehog

suni-2

Fotó: Sparkko

A sün mint házi kedvenc

A sünök háziasítása 1980-as években kezdődött. A háziasítás következtében sokféle színes sün alakult ki, köztük az albínó és a pinto egyedek. Az egyik leggyakrabban tartott háziasított sündisznó fehér hasú törpesün, rajta kívül még két fajt tartanak házi sünként: az egyiptomi hosszúfülű, más néven Füles sünt és az indiai hosszúfülű sünt. A hobbiállatként tartott sünöknél is észrevehető a passzívabb időszak, többet alszanak és kevesebbet is esznek a téli hónapokban. Viselkedésükön még mindig észrevehető a vadon élő sünök bizalmatlansága. A folyamatos foglalkozás és barátságos közeledés hamar eredményt hoz, könnyen hozzászoknak az emberhez és ugyanilyen könnyen vissza is vadulnak, ha nem törődnek velük.

A legaranyosabb sünikFotó: germoid

A legaranyosabb sünikFotó: RandomAnnie84

A legaranyosabb sünikFotó: The Regina Monologues

A legaranyosabb sünikFotó: ion_citat

A legaranyosabb sünikFotó: tokenblackguy90

A legaranyosabb sünik

A legaranyosabb sünikFotó: biddythehedgehog

A legaranyosabb sünikFotó: Lacquerpaint

A legaranyosabb sünikFotó: TheBW

A legaranyosabb sünikFotó: Kentrole

A legaranyosabb sünikFotó: tekhnomancer

A legaranyosabb sünikFotó: imgur

A legaranyosabb sünikFotó: cncamusic

A legaranyosabb sünikFotó: classy_sassy

Forrás: allatdoki.hu, wikipedia.org


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!