A vizsgálatok után döntenek a hosszú kóborlás után befogott medve sorsáról

Állatorvos vizsgálja meg azt a medvét, melyet több száz kilométeres kóborlás után Sándorfalva közelében fogtak be – közölte a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága. A jelenleg a Szegedi Vadasparkban gondozott medve ügyében a szakértői bizottság első lépésben állat-egészségügyi vizsgálatokat rendelt el, mivel bizonyíthatóan hatalmas távokat tett meg rövid idő alatt, és emiatt fizikailag legyengült. A medve érdekében szükséges további lépésekről a vizsgálatok alapján, néhány napon belül születik döntés.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Az állat május végén először Nógrád megyében bukkant fel, majd dél felé tartva Abony, Kocsér, Tiszaalpár térségében figyelték meg. Miután Tömörkénynél és Dóc közelében is látták, pénteken éjfél előtt a Csongrád megyei Sándorfalva közelében fogták be, azt követően, hogy Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója altatólövedékkel elkábította. A 2-3 éves állatott a Szegedi Vadaspark medveházának egyik elkülönítő helyiségében helyezték el, inni és enni kapott: az éhes medve azonnal nekilátott az almából, répából és céklából álló menühöz.

A 80-100 kilogrammos medve láthatóan kimerült az elmúlt két hétben megtett 250-300 kilométeres út során. A medve viselkedése a szakembereket is meglepte, túlságosan szelídnek, békésnek tűnik.

Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!