A világ legbüdösebb virágai

Dögvirág

Ez a növény a egyedi csillag alakú virágokat hoz. A dögvirág a kaktuszfélékhez tartozik, és sokak szerint nem a legvonzóbb példánya fajtájának.

Dögvirág

Óriás kontyvirág

Ez a gyönyörű virág a Fülöp-szigeteken él, de megtalálhatjuk Dél-Ázsia más országaiban is, mint például Malajziában vagy Indonéziában. A „ rossz szagú liliom”, ahogyan még nevezik, egy olyan trópusi gumós növény, amelyet a zöldségfélék helyett is használnak a konyhában. Ez a növény eredetileg Ázsia déli részéről származik.

Óriás kontyvirág

Óriás afrikai csillagvirág

Csillag alakú virága hasonló a dögvirágéhoz. Ezt a virágot még Stapelia nobilis sau Stapelia marlothii néven is ismerik. Jellemzői hasonlóak a dögvirágéhoz, mindkettő rendkívül kellemetlen szagot áraszt. (Rothadó húsra emlékeztető szagával vonzza a rovarokat.)

Óriás afrikai csillagvirág

Afrikai földikürt

Ez a furcsa, parazitaszerű növény, amit Hydnora africana-nek neveznek, Afrika déli részéből származik. A növény nagy része a talajszint alatt fejlődik, virága viszont már látható. Tömény ürülék szagot áraszt, ezzel csalogatja magához a dögszagot kedvelő cserebogarakat és pollent szállító rovarokat. A virág egyfajta csapdát állít nekik, fogva tartja őket egy darabig, aztán amikor a szirmai szétnyílnak, elengedi őket.

Afrikai földikürt

Titánbuzogány virág

Egyedülálló virág, egyedülálló névvel. A neve tulajdonképpen a görög amorphos-ból származik, azaz a formátlan. Phallos magyar megfelelője a pénisz és titanum az óriást jelent. Ez a virág a világon a legnagyobb egyvirágú növény. Sumatrában, Indonéziában fedezték fel először. Az illata miatt, ami egy bomlásban levő test szagára emlékeztet, tetemvirágnak is nevezik (indonéz nyelven bunga bangkai – ahol bunga virágot jelent, bangkai pedig tetemet).

Titánbuzogány virág

Erdei kutyaszömörcsög

Ez a virág egyedi és érdekes. Valójában egy erdei gomba, kicsi, vékony, hosszúkás formával és keskeny csúccsal. Általában kisebb csoportokban él az erdőkben levő kőtörmelékek között, Európában és Amerika északi részén. Azt mondják róla, hogy nem ehető, de vannak olyan híresztelések is, miszerint fogyasztható, és igen ízletes. Amíg egy virágra jellemzőek az élénk színek, a jó illat, ami vonzza a rovarokat és a méheket, a kutyaszömörcsög inkább egy rothadt pálpusztai sajtra emlékeztet, és kellemetlen szaga inkább elriaszt a fogyasztásától.

Erdei kutyaszömörcsög

Vörös tintahalgomba

Külseje hasonló egy gombáéhoz, ez a visszataszító formájú és szagú élő szervezet általában Ausztráliában él. Könnyen felismerhető, mert a kifejlett növény a kökörcsinhez hasonlít. Általában a füves helyeket szereti.Úgy néz ki, mint egy piros csillag, amely mintha barna, nyúlós anyaggal lenne befedve, a szára pedig fehér. A repülő rovarokat vonzza, hogy ezektől átvegye a spórákat.

Vörös tintahalgomba

Rafflesia arnoldii

Talán ez a legismertebb kellemetlen szagú virág a földön, mivel azt mondják, ennek van a legnagyobb virága a világon. Csak a Fülöp-szigeti trópusi erdőkben él meg, Szumátrán, Borneón és a Malai-szigeteken.

Rafflesia arnoldii

Rafflesia keithii

Ez a virág egy parazita, amely Borneón honos. Harry George Keith után nevezték el, aki Sabah erdőinek természetvédője volt. Ez a bűzös növény, magához vonzza a rovarokat és a cserebogarakat, amelyek elvégzik a beporzást.

Rafflesia keithii

Rafflesia kerrii

Thaiföld és Malajzia trópusi erdőiben találkozhatunk ezzel a virággal. A legtöbb példány viszont a Khao Sok Nemzeti Parkban található. A virág helyi neve Bua Phut vagy Bua Tum.

Rafflesia kerrii

Rafflesia tuan-mudae

Ez a virág is a Rafflesiaceae családból származik. A tetrastigma nevű növény szárain élősködik. A nagyméretű virágok akár 1 m átmérőjűek is lehetnek. Általában a növény bimbói a földön kúszó ágakon virágoznak, eltérően más, ebből a családból származó fajtól, ahol a bimbók a levegőben levő ágakon is virágozhatnak.

Rafflesia tuan-mudae

Lódög kontyvirág

Ez egy díszvirág, ami a Földközi-tenger észak-nyugati részéről származik. Bomlásban levő tetem szaga van, így vonzza magához a rovarokat és bogarakat amelyek a pollent szállítják. Egyes fajták, fogva tartják a rovarokat valamennyi ideig, hogy pollent megszerezzék.

Lódög kontyvirág

Sárkány kontyvirág

Ez a növény Görögországból származik, ahol Drakondia néven is ismerik. Alakja hasonlít egy sárkányéra, amely egy virág köré tekeredik.

Sárkány kontyvirág

Büdös kontyvirág

Ezt a virágot nagyon sok néven ismerik, de a legelterjedtebb a büdös kontyvirág. Egy kisméretű és rossz szagú növény, ami a nedves helyeket szereti. Természetes élőhelye Dél-Amerika, Kelet -Ázsia, Szibéria keleti része, valamint Japán és Kína észak-keleti része.

Büdös kontyvirág

Foltos kontyvirág

Ez a faj nagyon elterjedt Európa északi részén, és nagyon sok elnevezése van, de a legismertebb közülük a kontyvirág. A hímnemű virág ebből a növényfajtából egy szőrszálakat tartalmazó gyűrűvel van ellátva, amivel fogva tartja rovarokat. Amíg a rovarok a csapdában vannak, a hímnemű virág befecskendezi őket pollennel, hogy aztán a rovarok majd elhordják azt a női virágokhoz.

Foltos kontyvirág

Sárga lápbuzogány

Ezt a növényt még a görény sárga káposztájának is nevezik. Többnyire a lápokban és a nedves erdőkben találjuk meg, magas folyóvizek mentén vagy a Csendes-óceán észak-nyugati nedvesebb szigetein. Tavasszal nyílik. Ugyanakkor, ez a virág hőt is termel, úgyhogy télen elolvad a hó körülötte és így képes a túlélésre. Szörnyű szagokat áraszt.

Sárga lápbuzogány


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!