A Rjugjong Hotel – így néz ki Észak-Korea csillogó szállodája belülről

A Rjugjong Hotel (angol írásmóddal:Ryugyong) egy hotelnek szánt felhőkarcoló az észak-koreai Phenjanban. Neve a város korábbi nevéből ered, melynek jelentése a fűzfák városa. 105 emeletével és 330 méterével Észak-Korea legnagyobb és a világ 27. legmagasabb építménye. Az építés 1987-ben kezdődött és 1992-ben állt le. A pokoli toronynak, és fantomhotelnek is nevezett felhőkarcoló csontváza 16 évig félkészen magasodott Phenjan fölé, akkoriban minden hivatalos fotóról leretusálták. A Rjugjong Hotelt az 1989-es Világifjúsági Találkozóra kívánták átadni. Látványos, piramist formázó, de háromszárnyú alaprajzzal bíró épületet terveztek, melynek tetején öt forgó étterem kapott helyet. A becslések szerint 750 millió USD-t felemésztő vállalkozás állítólag azért indult meg, mert Dél-Koreában korábban átadtak egy 102 emeletes szállodát.

Rjugjong Hotel, Észak-Korea

A betonvázat már majdnem sikerült befejezni, amikor leállították az építkezést. Szakértők szerint a leállás okai között szerepelnek építési problémák, áramellátási zavarok, az építkezésre szánt keret kimerülése, valamint a lakosságot sújtó éhínség. Lebontásáról sem lehetett szó: az ország teljhatalmú vezetője, Kim Dzsongil presztízsokokból erről hallani sem akart, valamint a lebontás is óriási kiadásokkal járt volna. Az észak-koreai vezetés az építkezéssel a nyugati befektetőket próbálta becsalogatni az országba, számukra a hotelben engedélyezték volna kaszinók, éjszakai klubok és masszázsszalonok üzemelését.

Rjugjong Hotel, Észak-Korea

2008 áprilisában az egyiptomi Orascom Group, 16 év után újraindította a hotel építését. Az egyiptomi Orascom azért szállt be az építkezésbe, mert cserébe kizárólagos jogokat kap a világtól elzárt állam első mobiltelefon-hálózatának kiépítésére. Az egyiptomi cég egyik átjátszóállomása éppen a felhőkarcoló csúcsán kap majd helyet. Hogy mekkora üzletet csinálhat az Orascom Észak-Koreában, az még nem egyértelmű, az országban ugyanis csak a legfelső pártelit juthat mobilhoz, a nem ellenőrzött telefonhasználatot pedig háborús bűnnek tekintik. Egy magas rangú észak-koreai hivatalnok öt hónappal későbbi, szeptemberi beszámolója szerint a hotel átadását 2012-re, Kim Ir Szen születésének 100. évfordulójára tervezték. Ez azonban nem valósult meg, csak az épület külsejét fejezték be.

Rjugjong Hotel, Észak-Korea

Rjugjong Hotel, Észak-Korea

A Kínában működő brit utazási iroda, a Koryo Tours évek óta szervez utazásokat a világtól elzárt kommunista diktatúrába, és jó kapcsolatokat tart fenn az észak-koreai hatóságokkal. Az iroda két képviselőjét beengedték a szállodába, és megengedték nekik azt is, hogy fotózzanak, így készültek el az első képek a Rjugjong Hotel belsejéről.

Rjugjong Hotel, Észak-Korea

Rjugjong Hotel, Észak-Korea

Rjugjong Hotel, Észak-Korea

Az már az építkezés során feltűnő volt, hogy az egyiptomi cég először a betonmonstrum burkolását végezte el, és azt állította, csak az üveg- és fémburkolat befejezése után tud hozzálátni a belső terek befejezéséhez. Ennek következtében a hatalmas, eddig otrombának tűnő épület kívülről valóban elegáns és csillogó arcot kapott, belülről ugyanaz a jórészt üres betonszörnyeteg maradt, amely eddig elcsúfította a főváros látképét. Az épület belső tere 360 ezer négyzetméter, ezt aligha lehet szállodaként kihasználni egy olyan országban, amelyben a helyiek egyáltalán nem tudják megfizetni az ilyen luxust, a külföldiek jelentős részét pedig a rezsim nem engedi be. Észak-Koreába jelenleg csak korlátozott számban, meghatározott utazási ügynökségek szervezésével lehet ellátogatni, és egy négynapos túra több mint ezer euróba kerül. Kísérők nélkülük sehová sem lehet menni, és amúgy sem lehet szabadon felfedezni az országot.

Rjugjong Hotel, Észak-Korea

Rjugjong Hotel, Észak-Korea

Bár a 80-as években készült tervek még az egész Rjugjongot szállodának szánták, amelyben öt étterem, bowlingpályák, nightclubok, kaszinók, japán bárok is helyet kaptak volna, a később módosított tervek már irodákat, lakásokat is tartalmaztak. A Washington Post szerint a részleges megnyitás után a 105 emeletes épület részben irodaházként működik majd, és az utazási irodák szerint valószínűleg turistákat is fogadhat. A phenjani utakat szervező Simon Cockerell azt mondta, hogy a széles körben terjedő pletykák szerint a 330 méter magas épület alsó emeletein lesznek hotelszobák, a legtetején pedig egy étterem kap helyet. A rengeteg középső szint az üvegburkolat alatt viszont éppolyan üres marad, mint betoncsontváz korában. Ha valóban átadják, az épületet a rezsim minden bizonnyal felhasználja saját erejének demonstrálására, és az új – a helyi sajtóban csak briliáns melléknévvel illetett – vezető, Kim Dzsongun dicsőítésére is.

Rjugjong Hotel, Észak-Korea

Rjugjong Hotel, Észak-Korea

SONY DSC

ryugyong


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!