A legmagasabb felhőkarcolók sötét titkai

Burj_Khalifa

A világ legmagasabb felhőkarcolója cím elérése tulajdonképpen egy bosszantó verseny a nemzetközi fejlesztők és a Skycraper Index javaslatai között. Építésük sok pénzt és mérnöki szakértelmet igényel. Magasságuk befolyásolásának van azonban egy egyszerű, de megtévesztő módja. Ahhoz hogy növeljék az épületmagasságot, egy tornyot helyeznek a tetejére. A díszcsúcsok hozzáadása a felhőkarcolókhoz lehetővé teszi, hogy jelentős méterek adódjanak a magassághoz különösebb költségek nélkül.

2

A dubai Burj Al Arab 7 csillagos luxusszállodának 39%-a teljes mértékben kihasználatlan.

Burj-Al-Arab-Dubai

Egy tornyot építeni már csak azért is olcsóbb mint lakható teret, hiszen a hozzáadott részek kihasználatlanul maradnak, azonban még így is beleszámolják az épület magasságába. A Magas Épületek Tanácsa és az Urban Habtat non-profit szervezet, ami követi a világ felhőkarcolóinak építését, kiadott egy tanulmányt amiben a tanács megállapította, hogy a világ legmagasabb épületeinek a 60%-a nem is lenne olyan magas a kihasználatlan helyek nélkül. Ezt a szervezet „hiábavaló magasságnak” nevezi.

1

Nagyobb méret

A világ legmagasabb épülete, a Burj Khalifa a 244 méter  kihasználatlan üres területe és antennája nélkül “csupán” 585 méter magas lenne.

Ahogy a fenti képen látszik, ezt a trendet az Egyesült Arab Emírségek épületei vezetik, első helyen a Burj Al Arab 39%-os kihasználatlanságával, azt követve a Emirates Tower One 32%, illetve az Emirates Tower Two a 31%-os használhatatlan terével.

emirates tower


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!