A leghíresebb vietnami lány napjainkban

Nick Ut az amerikai AP hírügynökség fotósa. Pulitzer-díjas fotója a vietnami háború borzalmait örökíti meg. A kép 1972 június 8-án készült, egy amerikai napalmtámadás után, Trang Bang falujában. Nick Ut fotóján menekülő gyerekek láthatóak, a csoport közepén egy fájdalomtól zokogó, sokkos állapotban lévő, mezítelen kislány szalad. A kislány, Phan Thi Kim Phúc mindössze kilencéves volt a támadás idején. A bombázás következtében súlyosan megégett, lángoló ruháit letépte magáról és futásnak eredt segítség reményében. A füstölgő, átforrósodott betonúton futva fényképezte le az akkor 21 éves fotográfus. Nick Ut gyorsan lefényképezte a történteket majd kórházba szállította a sérült, ijedt kislányt, akinek nagynénje és két unokatestvére is lángokban vesztette életét.

Phan Thi Kim Phúc

Kim Phúc évekkel később így mesélt a történtekről: “Nick Ut gyorsan kórházba vitt, ahonnan Saigonba szállítottak, szüleim csak két nap múlva találtak rám. 14 hónapig voltam kórházban, ahol 17-szer műtöttek meg. Ugyancsak szüleim mutatták meg a rólam készült képet. A látvány szörnyű volt, alig hittem el, hogy engem ábrázol. A kép azt mondja el, hogy mennyire borzalmas egy gyerek számára a háború. Ez látható az arcomon is, mindenki tanulhat ebből a képből.”

Kim Phúc napjainkban:

Phan Thi Kim Phúc

Phan Thi Kim Phúc

A fénykép örökre megváltoztatta Kim Phúc életét. A ma már Kanadában élő családos nő, ugyanis akkor a borzalmas támadáskor, rájött arra, hogy milyen fontos és jó másokon segíteni, így jelenleg az UNESCO jószolgálati nagyköveteként segíti a rászorulókat.

Phan Thi Kim Phúc

Kim Phúc és Nick Ut (balról a második):

Phan Thi Kim Phúc

Nick Ut híres fotójával:

fenykepeszek-13
A fotó készítője: Tim Mantoani


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!