A legérdekesebb és legfurcsább papírpénzek

A Cook szigetcsoport a Csendes-óceán déli részén, Amerikai Szamoa és Francia Polinézia között helyezkedik el, 13 lakott és 2 lakatlan szigetből áll. Nevét a felfedezőjéről, James Cookról kapta, aki 1773-ban partra szállt. 1888-ban brit védnökség alá került, 1901-ben a britek annektálták, és átengedték Új-Zéland fennhatósága alá. 1974 óta Új-Zéland szabadon társult állama, a kül- és hadügyeket Új-Zéland intézi, egyébként önálló kormányzata van. A Cook-szigetek hivatalos fizetőeszköze az új-zélandi dollár, de 1972 óta saját érméket, és 1987 óta saját bankókat bocsátanak ki a szigeteken, bár ezek a forgalomban lévő pénz töredékét teszik csak ki. A cook-szigeteki dollár az új-zélandi dollár manifesztációja, nem önálló pénz, ISO kódja NZD. A saját bankókat sokkal inkább az ide látogató turisták és a gyűjtők kedvéért bocsátották ki, de sok más hasonló gyűjtőket célzó kibocsátással ellentétben,  ez valódi pénz  és garantált az elfogadása.

A legérdekesebb papírpénzek

A legérdekesebb papírpénzek

A legérdekesebb papírpénzek

A rand a Dél-afrikai Köztársaság hivatalos fizetőeszköze. Egy rand 100 cent. A rand ISO 4217 kódja ZAR, a holland Zuid-Afrikaanse rand (dél-afrikai rand) rövidítése. A Dél-afrikai Köztársaságon kívül a rand közös – de nem hivatalos –, fizetőeszköze Namíbiának, Szváziföldnek és Lesothónak. 1961-ben vezették be hivatalos valutaként, az angol fontot váltotta le, egy font vagy 10 shilling ért két randot az átváltáskor. 2009-ben Zimbabweban is hivatalossá tették a használatát, miután a zimbabwei dollár forgalmazását felfüggesztették. 2012 májusában a központi banknak meg kellett semmisítenie 3,6 millió 100 randos bankjegyet, ugyanis a svéd nyomdában rossz méretben és színben nyomtatták. Ez az automatáknál okozott volna gondot. 2012. november 6-án új bankjegyeket bocsátottak ki, amelyeken Nelson Mandela arcképe szerepel.

A legérdekesebb papírpénzek

A legérdekesebb papírpénzek

A legérdekesebb papírpénzek

A legérdekesebb papírpénzek

A legérdekesebb papírpénzek

A tenge Kazahsztán pénzneme. Egy tenge 100 tiyin (vagy tijn). A tengét 1993 novemberében vezették be, az orosz rubelt váltotta fel, kezdeti átváltási árfolyama: 1 tenge = 500 rubel. 2000. augusztus 1-je óta nem bocsát ki 1, 2, 5 tenge értékű bankjegyet, és 2000. november 1-jétől nem bocsát ki 10, 20, 50 és 100 tenge értékű bankjegyet sem, ezek a névértékek ma kizárólag fémpénz formájában vannak forgalomban. 2006 folyamán a Kazah Nemzeti Bank új bankjegy-sorozatot hozott forgalomba. Ezek jelentősen eltérnek a régi, Al-Fárábi arcképével díszített sorozatétól, és további biztonsági eszközöket helyeztek el a bankjegyen és annak papírjában. A 2011-es év bankjegye a 10 000 tengés bankjegy volt az ISBN szerint, vagyis a tervezőbizottság munkáját 2011-ben és 2012-ben a legszebb bankjegy díjjal jutalmazta a Nemzetközi Bankjegy Szövetség. 2012-2018 között vonják ki teljesen a forgalomból

A legérdekesebb papírpénzek

A legérdekesebb papírpénzek

A legérdekesebb papírpénzek

A dollár Kanada hivatalos pénzneme. 1933. április 10-e óta van forgalomban. 2005-ben az IBNS szerint a 2004-ben kibocsátott 20 dolláros bankjegy lett az év bankjegye. 2008-ban a világ legerősebb valutája lett a kanadai dollár. Korábban síelős és jégkorongozós bankjegyekkel hoztak forgalomba nemrég pedig megjelent az űrhajós ötdolláros. A kanadaiaknak egyenesen az űrben mutatták be a bankjegyet, kedvenc bajszos űrhajósunk, Chris Hadfield segítségével.

A legérdekesebb papírpénzek

A legérdekesebb papírpénzek

A real (portugálul: real brasileiro) Brazília hivatalos pénzneme 1994 óta. A bankjegyek 1994 óta változatlanok, előlapjukon a köztársaság jelképe (a brazil Marianne), hátlapjukon pedig a brazil állatvilág képviselői láthatóak. A következő címletek vannak forgalomban: 1, 2, 5, 10, 20, 50, 100 real. Az 1 realos bankjegy nyomtatását 2006 januárjában megszüntették.

A legérdekesebb papírpénzek

A legérdekesebb papírpénzek

A legérdekesebb papírpénzek

Bhután Ázsia délkeleti részén fekvő ország; a Himalájától keletre helyezkedik el. Területe kb. Magyarország felét teszi ki. Földünk egyik legelzártabb országa. 1999-ben a kormányzat oldotta fel a televízióadások és az internetszolgáltatás tilalmát, így Bhután lett az egyik utolsó ország, ahol megkezdték tévéadás sugározását. Televíziós beszédében a király ezt a lépést Bhután modernizációjának kritikus lépésének nevezte, amely jelentősen hozzájárul a nemzeti összboldogsághoz (gross national happines). Bhután az egyetlen ország, amely ezt méri. Figyelmeztetett azonban, hogy a televízió alá is áshatja a hagyományos bhutáni értékeket. Ezt a lépést Bhutánban sokan értékelték úgy, hogy rossz útra lépett az ország. A Ngultrum Bhután hivatalos pénzneme. A pénznemet 1974-ben vezették be, az érméket pedig 1979-ben. Van köztük madaras de még sárkányos bankó is.

A legérdekesebb papírpénzek

A legérdekesebb papírpénzek

A legérdekesebb papírpénzek

A legérdekesebb papírpénzek

És végül az elmaradhatatlan pengő. A pengőt 1927. január 1-jén vezették be a magyar korona helyett, s mintegy húsz évig, 1946. július 31-ig volt törvényes fizetőeszköz. Váltópénze a fillér volt (1 pengő = 100 fillér). Bevezetése az első világháborút és Trianont követő gazdasági válság utáni stabilizációs program része volt, az újabb világháborút követően mégis a világtörténelem legsúlyosabb hiperinflációját szenvedte el. Bár több próbálkozás is volt az infláció megfékezésére, végül a forint bevezetése vezetett a gazdasági stabilitás helyreállásához.

1945–46 során mind nagyobb címletű pénzeket bocsátottak ki: a pengő után hamarosan jött a milpengő, de miután ebből is kiadták az egymilliárdos címletet, be kellett vezetni a bilpengőt, ami a milliárd ezerszeresét jelentette. 1946 júniusában már a bilpengő is a százmilliós címletnél tartott, ami azóta is a világtörténelem legnagyobb címletű bankjegyének számít. Nagy Ferenc kormánya még tervezte az egymilliárd bilpengő kiadását,  ez 1024 -en pengőt jelent, de az új pénznem, a forint bevezetése ezt már sikeresen megakadályozta.

A pengő 1016% -os havi inflációs rátája ma is tartja a rekordot, 2008-ban a zimbabwei dollár 1010%-kal megközelítette, de nem érte el a magyar hiperinfláció mértékét. A világon valaha kiadott legnagyobb címletű bankjegy továbbra is a magyar százmillió bilpengős bankjegy, mely 100 trillió pengőnek felelt meg, de értéke már forgalomba hozatalakor sem volt, ekkor gyakorlatilag már kizárólag adópengőben és árucserével zajlott a kereskedelem.

A legérdekesebb papírpénzek

A legérdekesebb papírpénzek


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!