A lebegő vitorlás medúza

A vitorlás medúza a telepes medúzák egyik képviselője. Valamennyi telepes medúza lebegő életmódot folytat a tenger vizében s a telepek a meleg tengerek minden rétegeit benépesítik. Ezek a lények állattelepeket alkotnak, melyeknek egyén tagjai munkamegosztás alapján s a vele kapcsolatos meghatározott alakváltozatokkal az egész javára dolgoznak. Vannak lebegtető, faló, csalánozó és a szaporodásról gondoskodó egyedeik; ezek együttesen biztosítják a telep fennmaradását.

Vitorlás medúza

A tenger tükréhez való alkalmazkodásnak legtökéletesebb példája a vitorlás medúza. Sötétkék színe elrejti ellenségek elől, amelyek fölülről, vagy a víz szintjéből törnének rá. A vitorlás medúza emellett kitűnően alkalmazkodott a víz felszínén való lebegéshez.

Vitorlás medúza

“Tutajuk” a víz színén úszik, a telep többi részei a védelmet nyújtó vízbe csüngenek le. A tutaj elnyúlt háromszög alakú, felső részének redője alkotja a vitorlát, amelyik enyhén ívelt, így a szél könnyen bele tud kapni s így a legenyhébb fuvallatra tovasiklik. A vitorlás medúzák önálló mozgásra képtelenek, a szelekkel utaznak. A légáramlatokkal rajokban sodródnak a vízen. A Földközi-tengertől az Atlanti- és Csendes-óceánig mindenhol megtalálható, sokszor kilométeres hosszúságú rajokat képez.

Vitorlás medúza

Vitorlás medúza

Vitorlás medúza

Vitorlás medúza

Vitorlás medúza
Kép forrása: waterwereld.nu

Forrás: mek.oszk.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!