A kihalás fenyegette hegyi gorillák élőhelyén engedélyez olajfúrásokat Kongó

Olajfúrásokat engedélyez a Kongói Demokratikus Köztársaság a Világörökség részét képező nemzeti parkokban, ahol például a kihalás által fenyegetett hegyi gorillák és más veszélyeztetett emberszabásúak élnek.

Forrás: UNESCO/ Yvette Kaboza

A Virunga Nemzeti Park területének ötödén, valamint a világ legnagyobb védett esőerdőjének otthont adó Salonga Nemzeti Parkban is lehetővé teszik a próbafúrásokat a kongói minisztertanács döntése szerint. Egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy bármelyik olajtársaság megszerezte volna már a területre a szükséges jogokat. Környezetvédők már májusban tiltakozta a kongói kormány terve ellen.

Forrás:  Wikipedia/Cai Tjeenk Willink 

A hatalmas kiterjedésű és természeti sokszínűsége miatt egyedülálló Virunga Nemzeti Parkban él a világ hegyigorilla-állományának negyede. A Salonga Nemzeti Park pedig egyebek mellett a törpegorilla élőhelye. Egy brit, a Soco International cég néhány évvel ezelőtt már lehetőséget kapott a Virunga Nemzeti Parkban, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Uganda határán fekvő Edward-tónál próbafúrásokra. A nemzetközi felháborodás hatására azonban 2014-ben elálltak tervüktől.

Forrás: Carine06/flickr 

A hegyi gorilla kritikusan veszélyeztetett fajnak számít, így szenzációs bejelentésnek számított, amikor nemrég a szakemberek közölték, hogy több mint 1000-re emelkedett a vadon élő példányok száma. Az olajfúrások miatt azonban újabb veszéllyel kell szembenéznie a törékeny populációnak.

Cikkajánló: Megmenekülhet a kihalástól a hegyi gorilla


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!