A Hortobágyról szállítanak ázsiai vadlovakat Oroszországba

A Hortobágyi Nemzeti Parkból szállítanak ázsiai vadlovakat egy oroszországi vadlórezervátumba. A mintegy 3 ezer hektár kiterjedésű orenburgi rezervátumba tizenöt, Hortobágyon nevelkedett ázsiai vadlovat (Przewalski-ló, Equus ferus przewalskii) telepítenek be az Európai Przewalski ló Tenyésztési Program (EEPP) keretében. A magyar nemzeti park kulcsszerepet játszik a kihalástól veszélyeztetett faj megmentésében.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Przewalski-lovat soha nem háziasították sikeresen és napjainkban is megmaradt igazi vadlónak. Valaha számtalan olyan lóféle élt, melyeket nem sikerült háziasítani, ideértve a tarpánt, az onagert és más fajokat. A legtöbbjük mára azonban kihalt, így a Przewalski az egyetlen igazi vadló a világon. A Hortobágyi Nemzeti Parkban található pentezugi vadlórezervátumba 1997-ben, a kölni tenyészprogramból került az első 21 állat. Nem egész húsz év alatt sikerült több mint 300 állatra növelni az állományt. A Przewalski-ló pentezugi populációja a világ legnagyobb vadló-populációja. A lovak tenyésztése olyan sikeres volt, hogy mára egy kicsit le is kellett lassítani a populáció növekedését. A pentezugi populációból számos lovat más helyekre szállítottak el, többek közt a Budakeszi Vadasparkba,  egy ausztriai vadló rezervátumba, Mongóliába és Oroszországba.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A Przewalski-ló a mai, modern házilovakhoz szokott szem számára kicsi állat. Marmagassága 124 cm és 145 cm között mozog, átlagosan 135 cm. Súlya 250-300 kg körüli. Termete erőteljes, zömök. A lábak a mély törzshöz képest elég rövidek, erőteljesek, bár nem vaskosak. A lábvégek és a paták mindig feketék. A színe két szélső típus között mozog. Minden esetben fakó, az egyiket sötét pejnek mondanánk, a másik pedig sokkal világosabb, csaknem deres, vagy szürke. A sörény és a farok hosszú szőrei is sötétek, s a háton, a gerincoszlop vonalában fekete hátszíj vonul végig, amely végül a farok fekete szőreiben vész el. A sörény nem hosszú, oldalra hajló, mint a házi lovaké, hanem rövid és felálló. A Przewalski-ló farka mintegy átmenetet képez a szamár és a félszamár, valamint a házi lovak farka között.

További információ: hnp.hu


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!