A hadsereg fékezte meg a szennyezett indiai tavon keletkezett hatalmas tüzet

Csaknem ötezer katonát vetettek be egy teljesen elszennyeződött tavon keletkezett hatalmas tűz eloltására a dél-indiai Bangalor város mellett. A lángok pénteken csaptak fel a szennyvízzel, vegyi melléktermékekkel, építési törmelékkel telített, vízi növényekkel borított Bellandur tavon, amely nem sokkal később már a lakott területeket, valamint egy katonai bázist is fenyegetett.

Forrás: flickr/Ashwin Kumar 

A katonák erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült megfékezni a tüzet, szombat reggel már csak a füstje volt nagy – olvasható a hadsereg közleményében.

2015-ben olyan nagy mennyiségű szennyvíz és ipari vegyi anyag került a tóba, hogy az kiöntött Bangalor egyes utcáira. A tó vízének vizsgálatakor kiderült, hogy rendkívül nagy a foszfor- és más szervetlenanyag-tartalma. Azóta gátat építettek köré, hogy megakadályozzák a kiömlését.

Bangalor (újabban Bengaluru) az ország technológiai központja, illetve 10 millió lakosával a harmadik legnagyobb városa. Miután India elnyerte függetlenségét, Bangalor a nehézipar központjává fejlődött, majd a csúcstechnológiai cégeket alapítottak sorra a városban, ami az informatikai iparág hatalmas fejlődéséhez vezetett. Az indiai informatikusok körülbelül 30%-a itt dolgozik, ezért a várost az „indiai Szilíciumvölgyként” is emlegetik. Bangalor régebben nevezetes volt közel ezer taváról, melyek többsége azonban az iparosodás és az urbanizáció miatt elszennyeződött vagy eltűnt, és így mára összesen 150 tó maradt a város környékén.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!