A görög szellemfalu, mely szép lassan teljesen elsüllyed

A festői környezetben megbújó görög falucska, Ropoto, néhány évvel ezelőtt még több mint 300 család otthona volt, ma már azonban csak a katasztrófaturisták járják a vidéket. Az ország középső részén, a thesszáliai régióban fekvő falu 2012-ben teljesen elnéptelenedett egy pusztító földcsuszamlás miatt. A katasztrófában senki sem veszítette életét de minden épület lakhatatlanná és életveszélyessé vált.

A hegyoldalra épült Ropoto vesztét nemcsak a természeti katasztrófa, hanem vele együtt az emberi mulasztás is okozta. Már korábban is voltak arra utaló jelek, hogy nem biztonságos a területre építkezni, mivel a hatvanas évek elején a föld több helyen megrepedt, ám a hatóságok ennek ellenére a továbbiakban is gond nélkül osztogatták az építési engedélyeket, így a következő évtizedekben sorra építették fel a hegyoldalra házaikat a nyugalomra vágyó családok.

2012. április 12-én azonban bekövetkezett a katasztrófa: a település egy részét teljesen romba döntötte egy pusztító erejű földcsuszamlás. A nem megfelelő csapadékelvezetés miatt bekövetkezett tragikus eseményt később több tucat kisebb csuszamlás követte, így az épen maradt házak is süllyedni kezdtek.

A Greek Reporter tavaly dokumentumfilm készített az elhagyatott faluról, amelyben a települést egykor vezető Jorgosz Roubies is megszólalt. A férfi azt mesélte, hogy az otthonukat elvesztő emberek semmiféle segítséget nem kaptak a költözéshez, sőt, azt is elmondta, hogy azoknak a tulajdonosoknak, akinek valamennyire még áll a háza, továbbra is építményadót kell fizetniük. Roubies azt is felidézte, hogy sok lakót szó szerint a tűzoltók rángattak ki az életveszélyessé vált otthonaikból.

A terület 2012 óta folyamatosan süllyed, így az egykor virágzó település teljesen elnéptelenedett, s az itt élők megélhetését biztosító almafák ezreit pedig már régóta senki sem gondozza. Azóta leginkább csak katasztrófaturisták járnak a szellemfaluban, amit szép lassan visszahódít magának a természet.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!