A falu, ahol már szinte mindenki eladta a veséjét a megélhetésért

5

A nepáli Hokse egy végtelenül szegény falu, ahol a családok többsége tíz éve abból él, hogy eladja a veséjét, hogy meg tudjon élni. A kis falut egy ideje már úgy emlegetik, hogy a “vesék völgye”. Az illegális szervkereskedők rendszeresen felkeresik a települést, és rábeszélik a családokat arra, hogy újabb és újabb családtagok adják el a veséjüket. Nem éppen tudományos alapokon nyugszik az érvelés: azt hazudják ezeknek a kiszolgáltatott helyzetben lévő, szegény embereknek, hogy a vese idővel visszanő.

“Tíz éve járnak ide az ügynökök, és 2000 dollárnak (568 ezer Ft) megfelelő összeget kínálnak a vesékért. Aki belemegy, Indiába utazik a műtétre” – mondta el a mindennapos dolognak számító esetet egy Geetha nevű helyi asszony. A nő sokáig ellenállt, hogy belemenjen a műtétbe, de aztán ahogy nőtt a családja saját házra volt szükség és végül igent mondott.

1

2

3

Az idei, március 25-ei földrengésben azonban Geetha mellett sok más hoksei lakos is földönfutóvá vált, és már nincs mit eladniuk.

Míg az illegális szervkereskedők eddig szép szóval – inkább hazugsággal – és mézesmadzaggal szerezték meg, ami kellett nekik, a természeti katasztrófa óta elszaporodtak azok az esetek, amikor már nem kérdeznek, hanem elrabolják az embereket, és elveszik a belső szerveiket, nem törődve az áldozat egészségügyi következményeivel.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!