3D-nyomtatóval készítettek homlokprotézist egy fiatal nőnek Kínában

Háromdimenziós nyomtatóval készült protézisre cserélték le kínai orvosok egy fiatal nő homlokát, amelyen a műtéti eltávolítások ellenére újra és újra daganat nőtt. A huszonéves csungkingi lány homlokán 16 éve keletkezett az első tumor, de hiába távolították el, csak még nagyobb nőtt helyette. A páciens az évek során számos műtéten esett át, de a daganat mindig kiújult és a lány kénytelen volt hosszú hajtincsekkel eltakarni a homlokát.

Bár a tumor végül jóindulatúnak bizonyult, elhelyezkedése folytán nyomta a szemüreget és félő volt, hogy a szemidegekre nehezedő nyomás miatt károsodhat a páciens látása és mozgási képességei, ezért az orvosok az érintett homlokrész teljes eltávolítása mellett döntöttek.

mutet-2Forrás: 3ders.org

Mivel hagyományos plasztikai sebészeti módszerekkel lehetetlen lett volna eltüntetni a roncsoló homlokműtét nyomait, a csungkingi orvosok úgy döntöttek, hogy háromdimenziós nyomtatóval elkészítik az eltávolítandó homlokcsont mását és azt ültetik be a helyére.

A páciens nagy pontosságú CT-szkenneléseken esett át, amelynek eredményeként sikerült megalkotni a koponya 3D-s mását és 20 mikrométeres (a milliomod ezredrésze) pontossággal kinyomtatni a homlokcsont érintett részét. Az utánzatot titáncsavarokkal rögzítették. A pácienst egy héttel a műtét után hazaengedték. Az arc egyes részeit olykor a világ más pontjain is háromdimenziós nyomtatóval készült másolattal pótolják.

mutetForrás: 3ders.org, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!