3 dolog, ami megkeserítheti a home office-os munkanapokat

A koronavírus megjelenése óta új lendületet kapott a home office. Az egyes hullámok ideje alatt sok cég döntött úgy, hogy teljesen vagy részben engedélyezi az otthoni munkavégzést. A közvetlen covid-fenyegetés elmúltával sem tűnt el teljesen nyomtalanul ez a munkaforma, hiszen sok munkahelyen bevált. Nincs is jobb annál, mintha az embernek nem kell korán kelnie, melegítőben is dolgozhat, sőt az ebédszünetet is saját ebédlőjében töltheti. Igen ám, de otthon is akadhatnak azért zavaró körülmények, például ha fúr a szomszéd, vagy a melegebb idő beköszöntével elbújnak a zümmögő, csípő rovarok, esetleg építkezés zajlik a szomszédban. Az alábbiakban kifejtjük ezt a három, a home office-t megkeserítő dolgot, sőt megoldási lehetőségeket is ajánlunk, hogy minél inkább zavartalan lehessen az otthon végzett munka.

Kép forrása: pexels.com

A fúró-faragó szomszéd

Ez főleg a társasházakban és a panelekben okozhat gondot, hiszen minél több ember él együtt viszonylag szűkebb területen, egy épületen belül, akkor annál nagyobb a valószínűsége, hogy valahol beltéri munkálatok zajlanak. Mit tehetünk ilyenkor? Ha jó a viszony az éppen ügyködő szomszéddal, akkor rákérdezhetünk, hogy meddig tervez még munkálkodni. Ha nem sokáig, akkor azt ki lehet húzni valahogy, ha viszont egész napos elfoglaltságot tervez, akkor még mindig dönthetünk egy hangulatos kávézó mellett. A füldugó is számításba jöhet, mint megoldás, persze ez nem túl kényelmes, főleg akkor nem, ha szeretünk zenét hallgatni munka közben.

Arra azért lehet számítani, hogy fő munkaidőben rajtunk kívül mások is dolgoznak, kivéve ha szabadság alatt folyik a polcfelrakás, így a négy óra utáni időszak lehet zsúfoltabb. Lakásfelújítás esetén ez természetesen nem áll, hiszen ott legtöbbször nem a tulajdonosok dolgoznak, ráadásul általában nem egy hét alatt szokott lezajlani.

Ha nincs áram

A home office alatt sokan saját laptopról vagy számítógépről dolgoznak, valamint természetesen a “saját” áramukat használva. Egy-egy technikai probléma pedig mindig ott lóg a levegőben, bármikor lehet áramszünet, elromolhat a gép és otthoni munkavégzésnél nem áll rendelkezésre az IT-s szakember, aki egy telefonhívásra jön és segít. Otthon egyedül kell boldogulni.

A tervezett hosszabb áramszüneteket, amiket hálózat karbantartása szokott indokolni, előre jelez a szolgáltató, így lehet készülni az adott napra. Jó megoldás lehet ilyenkor is egy csendes kávézó választása.

A hirtelen áramszünetek, gépösszeomlások bosszantóak tudnak lenni, főleg ha valami nagyon sürgős és fontos munkában vagyunk épp. Mindenekelőtt az a legfontosabb, hogy folyamatosan mentsünk, lehetőleg több helyre. A pendrive-on kívül ott a Google-drive, a gépen tárolt mappák pedig összekapcsolhatók közvetlenül a felhőszolgáltatással. Elővigyázatosságból javasoljuk ezeket, hiszen segítségükkel egy későbbi idegösszeomlástól kímélhetjük meg magunkat.

A laptop és számítógép problémáihoz már szakavatottabb segítség kell. Ilyenkor (is) jól jön, ha ért hozzá valaki a családban, akit fel lehet hívni. Ha nincs ilyen, akkor marad a szerviz. Home office-hoz egyébként a legtöbben a céges laptopot viszik haza, ezért jó esetben ha az azzal történik valami, még mindig ott van a saját.

A gyülekező darazsak

A tavasz közeledtével egyre több rovar is éledezik, elkezdődnek a fészeképítések nemcsak a madaraknál sajnos, hanem például a darazsaknál is. A legtöbb darázsfaj, köztük a lódarázs is tavasszal kezd új kolónia felnevelésébe. Mivel csak a királynő éli túl a telet, ő választ megfelelő helyet, majd kezd el petéket lerakni. A lódarazsak szeretik a padlásokat, nagyobb fákat

Az utóbbi évek egyre melegebb és szárazabb nyarai több állatot is arra késztetnek, hogy a közelünkbe merészkedjenek vízért és élelemért. Nem kivételek ez alól a darazsak sem. Ha gyanúsan megnövekedett számú darazsat látunk szálldogálni a ház vagy lakás körül, akkor érdemes egyből szakemberekhez fordulni. Egy-egy fészekben több ezer darázs is lehet, ezért nem jó ötlet egyedül szembeszállni velük. Ha lódarazsakról van szó, akkor meg pláne nem.

Azt viszonylag könnyen elérhetjük, hogy a lakásba vagy a házba ne jöjjenek be, elég minden ablakra pontosan illeszkedő, minőségi szúnyoghálót tenni. A kert védelme már egy fokkal nehezebb, hiszen azt nem szoktuk lefedni. A kerti bútorok, asztalok környékén baldachinokkal még lehet variálni annak érdekében, hogy dolgozni és étkezni is nyugodtan lehessen kint a szabad levegőn. Ha ez megvan, akkor már csak egy jó wifi szükséges az idilli környezetben végzett munkához.

Reméljük, hogy a fenti tippek kicsit hozzásegítenek ahhoz, hogy jó élmény legyen a home office azoknak, akik előnyben részesítik ezt a munkaformát. Ha a munkahelyünk megengedi ezt a választási lehetőséget, akkor éljünk vele, hiszen még a környezetet is óvjuk, ha nem ülünk mindennap autóba.


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!