1500 éves kardot emelt ki egy kislány egy svédországi tóból

Több mint ezeréves kardot talált egy 8 éves kislány a svédországi Vidöstern tóban: a felfedezés a szakemberek szerint igazi szenzációnak számít. Saga Vanecek még a nyáron a bukkant rá a ritka leletre, miközben a nyaralójuktól nem messze lévő tóban játszott. A szerencse mellett a tó alacsony vízállása is kellett ahhoz, hogy a pre-viking kori kard a felszínre kerüljön – mondták a helyi múzeum szakemberei.

“Felvettem, és vissza akartam dobni a vízbe, mikor észrevettem, hogy markolata van és hegyes a vége, és elég rozsdás. Ezután magam elé emeltem a levegőbe és kiabáltam apukámnak: Apa, egy kardot találtam!” – mesélte a Saga a The Local-nak.

Forrás: Andrew Vanecek

Andy Vanecek először azt hitte, a lánya csak egy botot találhatott a vízben. Mikor közelebbről is szemügyre vette a tárgyat akkor jött rá, hogy Saga valóban egy kardot emelt ki a tóból, de azt gondolta, hogy csak egy játékról, vagy modern másolatról lehet szó, ami egy ideje már a tóban rozsdásodott. A biztonság kedvéért megmutatták a kardot az egyik ismerősének, akik jártas a régészetben, ő pedig azt tanácsolta nekik, hogy jelentsék be a hatóságoknak a felfedezésüket, mert különleges leletre bukkantak.

Forrás: Andrew Vanecek

“Egyáltalán nem mindennapos, hogy valaki egy kardra leljen egy tóban” – mondta Mikael Nordström a Jönköpings Läns Museum munkatársa. A szakértők úgy becsülték, hogy a 85 centiméter hosszú kard ezer éves lehet, de későbbi vizsgálataik szerint még ennél is idősebb, a vikingek előtti időkből, az 5-6. századból való.

“Türelmetlenül várjuk, hogy az állagmegőrzéssel elkészüljenek, és többet is megtudjunk a leletről” – mondta Nordström, hozzátéve, hogy a kardot a közönség leghamarabb egy év múlva láthatja meg.

Forrás: Andrew Vanecek

A kardot megtaláló kislányt és családját arra kérték, hogy senkinek ne beszéljenek a leletről, nehogy reményteli kincsvadászok jelenjenek meg a környéken. Ők meg is tartották a titkot, s csak azt követően meséltek róla, miután a régészek befejezték a helyszínen zajló munkálatokat. A szakemberek ugyanis úgy döntöttek, hogy alaposan átkutatják a tavat és környékét, hátha felszínre kerül hasonló ereklye. Elő is került egy, szintén ebből a korszakból származó bross, amiből arra következtettek, hogy a tó talán áldozati hely lehetett. Ezt később elvetették, mivel sírokat sehol sem találtak a környéken.

Forrás: Wikimedia Commons/Olaf Meister


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!