Vízeséssé duzzadva zúdultak le a patakok az Uluru szikláról a rekordmennyiségű eső miatt

Átmenetileg be kellett zárni az UluruAyers Rock vízesései. Nemzeti Parkot Ausztráliában a rekordmennyiségű eső miatt. Az ország egyik legismertebb jelképének számító hatalmas, vörös homokkőből álló sziklatömb Uluru - Kata Tjuta Nemzeti Park. , az Uluru (Ayers Rock2019-től tilos lesz megmászni az Uluru-sziklát Ausztráliában. ) oldalairól vízeséssé duzzadva zúdultak le a patakok. Az AusztráliaA Kenguru-sziget varázslatos világa. közepén, az Északi Területen elterülő nemzeti parkra december 24-én lezúduló eső az ország meteorológiai intézete szerint évszázadonként kétszer fordul elő – írta a BBC hírportálja.

uluru-2

uluru-5

Az eső elöntötte az utakat, ezért kedd reggel bezárták a nemzeti parkot. A közeli kicsiny Kintore település több tucat lakójának el kellett hagynia a házát, mert elöntötte őket az ár. Egy másik falut, Papunyát elzárta a víz a külvilágtól, Yulara falu főterét elborította az ár. Kedden újranyitották a nemzeti parkot, amelynek világörökségi szikláját a környező törzsek szent helynek tartanak.

Dancing under the falls~ . . . . . @tiffany.ong #ayersrock #uluru #ulurukatatjutanationalpark #waterfall #lucky

Christina Ong (@pikachuu1012) által közzétett videó,

Az Uluru Ausztrália sivatagos középső területén, közigazgatásilag az Északi Területen, Alice Springstől 450 km-re délnyugatra található. Az őslakók egy része ma is elzarándokol ide vallási okokból. Az Uluru az őslakos pitjantjatjara és yankunytjatjara törzsbeliek szent helye. Több forrás, vízgyűjtő, sziklabarlang és ősi rajz található itt. A világhírű homokkő sziklatömb 348 m magasan emelkedik a tengerszint fölé és legnagyobb része a talajszint alatt van, kerülete 9,4 km. Az Uluru arról is híres, hogy a nap és az év különböző időszakaiban ideeső fény hatására úgy tűnik, mintha változtatná a színét. Ez különösen figyelemreméltó jelenség naplementekor, amikor egy rövid ideig vörösen izzani látszik a sziklaFöldünk csodálatos és gyönyörű helyei 1-1 fotón bemutatva. . Bár ezen a területen elég ritkaRitka, fehér zsiráf él egy tanzániai nemzeti parkban. az eső, nedves időben az Uluru színe ezüstszürke, amelyen a fekete csíkokat a víz folyása nyomát kialakuló algacsíkok alkotják.

uluru-3Fotó: Wikipedia/Maurus Blank

uluru-4Fotó: Uluṟu-Kata Tjuṯa National Park/Facebook

uluru-6Fotó: Wikipedia/Binarysequence


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!