Válogatás az év természetfotósa verseny lélegzetelállító pályaműveiből

Idén sem okoz csalódást rajongóinak a Wildlife Photographer of the YearMegrázó képpel nyert az idei versenyen az év természetfotósa.  (Az év természetfotóMáté Bence természetfotóiból nyílt szabadtéri kiállítás Budapesten. sa) versenyMagával ragadó alkotással diadalmaskodott az év természetfotósa verseny idei győztese. , mely 2017-ben is bővelkedik lenyűgöző és megdöbbentő pályaművekben.  A rangos versenyen, amelyre 92 országból csaknem 50 ezer képpel neveztek a profi és amatőr fotósok, 16 (13 felnőtt és 3 ifjúsági) kategóriában hirdetnek győztest.

A pályázatot 1965-ben hirdette meg először a BBC Wildlife Magazine. Annak idején csak állatos fényképekkel lehetett nevezni, mostanra azonban számos kategóriával bővült a verseny, amely immár a londoni Természettudományi MúzeumMúzeumlátogatók, akik saját hasonmásukat fedezték fel régi festményeken. szervezésében zajlik. A győztes és a döntős képekből a múzeumban nyílik kiállításMáté Bence természetfotóiból nyílt szabadtéri kiállítás Budapesten. , amely aztán turnéra indul. A győzteseket a kreativitás, az eredetiség és a technikai megvalósítás alapján fogják kiválasztani.

Tojást zsákmányoló sarki róka a zord éghajlatú Vrangel-szigeten:

Az év természetfotósa verseny
Fotó: Sergey Gorshkov/2017 Wildlife Photographer of the Year

A halHamarosan annyi műanyag szemét lesz a Földközi-tengerben, mint hal. ászat gyakorlása után anyával játszik egy medvebocs az alaszkai Lake Clark Nemzeti Parkban:

Az év természetfotósa verseny
Fotó: Ashleigh Scully/2017 Wildlife Photographer of the Year

Egy színpompás kvézál madár (quetzal) táplálékot visz fiókáinak a Costa Rica-i San Gerardo de Dota erdejében:

Az év természetfotósa verseny
Fotó: Tyohar Kastiel/2017 Wildlife Photographer of the Year

Halak után kutató fehérfejű rétisasBiztonsággal repülhetnek ezentúl a fekete gólyák és a rétisasok a gemenci erdőben. az eső áztatta Amaknak szigetAz űrből származó, ritka anyagra bukkantak egy skót szigeten. én:

Az év természetfotósa verseny
Fotó: Klaus Nigge/2017 Wildlife Photographer of the Year

Vízforráshoz igyekszik egy elefántVeszélyeztetett borneói törpeelefántokat öltek meg Malajziában. sötétedés előtt a kenyai Maasai Mara Nemzeti Rezervátumban:

Az év természetfotósa verseny
Fotó: David Lloyd/2017 Wildlife Photographer of the Year

Egy kis pihenőt tart téli élelemszerező útja közben egy fiatal európai mókus:

Az év természetfotósa verseny
Fotó: Mats Andersson/2017 Wildlife Photographer of the Year

Tengeri pillangók az Ohotszki-tengerben: ezek az élőlények nagyon érzékeny az óceánok összetételének változására, ezért kiváló jelzői az elsavasodásának.

Az év természetfotósa verseny
Fotó: Andrey Narchuk/2017 Wildlife Photographer of the Year

Kíváncsi bohóchalak: ezek halak rendszerint kettesével élnek egy virágA csillagos égbolt elevenedik meg a különleges petúnia szirmain. állat (korallpolip) „albérlőiként”. A virágállat, bár nem akarattal, nem csak biztosítja a halak táplálékát hanem védi is őket, ezért az bohóchalak is védelmezik a virágállatot olyan halakkal szemben, amelyek képesek lecsípni a karjait.

Az év természetfotósa verseny
Fotó: Qing Lin/2017 Wildlife Photographer of the Year

Egy Weddell-fóka tanítja kölykét kora tavasszal a Déli-sarkvidék jeges vizében:

Az év természetfotósa verseny
Fotó: Laurent Ballesta/2017 Wildlife Photographer of the Year

Aprócska csikó40 ezer év után került elő egy ősi csikó fosszíliája a szibériai permafrosztból. hal kapaszkodik bele egy tengerbe került fülpiszkáló pálcikába az indonéziai Sumbawa-szigetnél:

Az év természetfotósa verseny
Fotó: Justin Hofman/2017 Wildlife Photographer of the Year

Műtéten átesett szumátrai tigrisKína 25 év után ismét engedélyezi a tigris- és orrszarvúcsontok kereskedelmét. lábadozik egy ketrecben. A fiatal állat egyik hátsó lába olyan súlyosan megsérült, miután belelépett egy ültetvény közelében kihelyezett csapdába, hogy amputálni kellett.

Az év természetfotósa verseny
Fotó: Steve Winter/2017 Wildlife Photographer of the Year

A világ egyik leginkább veszélyeztetettMár nem fenyegeti kihalás a karibi manátuszt. macskaféléje, egy ibériai hiúzHat ország fogott össze az európai hiúzok megmentése érdekében. pihen a spanyolországi Sierra de Andújar Nemzeti ParkMinden idők egyik legnagyobb vadállat-áttelepítési programját hajtják végre. erdejében:

Az év természetfotósa verseny
Fotó: Laura Albiac Vilas/2017 Wildlife Photographer of the Year

Arizona nemzeti jelképe a saguaro, vagy más néven kandeláberkaktusz, mely akár 15 méteresre is megnő, s gyökerei labirintust szőnek, hogy elnyeljék a csapadékot:

Az év természetfotósa verseny
Fotó: Jack Dykinga/2017 Wildlife Photographer of the Year

További információ: Natural History Museum of London 


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!