Újabb hatalmas napkitörést észleltek

Régóta nem tapasztalt aktivitást mutat a NapÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. : a Német Űrközpont szakértői szerint újabb napkitörésElkerüli a Földet a májusi napkitörés. történt, miután a NASAÁtlépett a csillagközi térbe a Voyager 2 űrszonda. néhány napja az elmúlt 12 év legerősebb ilyen eseményét regisztrálta. Jens Berdermann, a Német Űrközpont (DLR) munkatársa elmondta: “vasárnap egy még erősebb napkitörés történt, ami koronakidobódást okozott.” A kilökődéssel elektromosan töltött részecskék távoztak, amelyek ha közvetlenül a FöldEgy frissen felfedezett kisbolygó száguld el a Föld közelében. atmoszférájába kerülnek, sarki fényekként észlelhetők lehetnének.

Forrás: NASA/GSFC/SDO

“Jelenleg azonban úgy tűnik, ez nem történik meg, legalábbis a mi szélességi köreinken. Eddig nem jutottak el idáig erősebb napszelek” – mondta a szakértő. A töltött részecskék átlagos körülmények között másodpercenként 400 kilométeres sebességgel haladnak a Föld felé. Egy nagyon erős koronakidobódásÉrdekes eredményre jutottak a csillagok koronakidobódásait vizsgáló magyar kutatók. esetén azonban a 2-3 ezer kilométer/másodperces sebesség is lehetséges.

Ha egy ilyen napviharSikerült megfigyelni a Nap koronakidobódásának születését. közvetlenül eléri a Földet, az zavart okozhat a kommunikációs és navigációs eszközök működésében vagy tönkre is teheti azokat. Legrosszabb esetben az elektromosan töltött részecskék akár az űrben lévő műholdakat is károsíthatják.

Forrás: NASA/GSFC/SDO

Egy naptevékenységi ciklus nagyjából 11 évig tart. Ez alatt az idő alatt a Nap mágneses terének északi és déli pólusa felcserélődik. Eközben növekszik, majd végül ismét csökken a Nap aktivitása. Jelenleg éppen csökkenő fázisban van. “Meglepő, hogy épp most ilyen aktív” – véli a kutató.

Az eddigi legszélsőségesebb dokumentált napkitörés 1859-ben érte el a Földet – az úgynevezett Carrington-esemény a Földön valaha észlelt legnagyobb mágneses viharEltűnt a Fülöp-szigetek a tájfun alatt. volt. “Akkoriban még nem volt ilyen fejlett technikai infrastruktúra. Ma egy olyan vihar nagyon kritikus esemény lehetne. Technikai szempontból erősen visszavetne minket” – mondta Berdermann.

NASA, DLR, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!