Újabb hatalmas napkitörést észleltek

Régóta nem tapasztalt aktivitást mutat a Nap11 ezer éve nem volt ilyen meleg. : a Német Űrközpont szakértői szerint újabb napkitörésElkerüli a Földet a májusi napkitörés. történt, miután a NASACsaknem száz újabb exobolygót fedeztek fel. néhány napja az elmúlt 12 év legerősebb ilyen eseményét regisztrálta. Jens Berdermann, a Német Űrközpont (DLR) munkatársa elmondta: “vasárnap egy még erősebb napkitörés történt, ami koronakidobódást okozott.” A kilökődéssel elektromosan töltött részecskék távoztak, amelyek ha közvetlenül a FöldAz eddig véltnél jóval korábban alakulhatott ki az élet a Földön. atmoszférájába kerülnek, sarki fényekként észlelhetők lehetnének.

Forrás: NASA/GSFC/SDO

“Jelenleg azonban úgy tűnik, ez nem történik meg, legalábbis a mi szélességi köreinken. Eddig nem jutottak el idáig erősebb napszelek” – mondta a szakértő. A töltött részecskék átlagos körülmények között másodpercenként 400 kilométeres sebességgel haladnak a Föld felé. Egy nagyon erős koronakidobódás esetén azonban a 2-3 ezer kilométer/másodperces sebesség is lehetséges.

Ha egy ilyen napviharErős napviharba kerül a Föld, ami még a hétvége előtt ideérhet. közvetlenül eléri a Földet, az zavart okozhat a kommunikációs és navigációs eszközök működésében vagy tönkre is teheti azokat. Legrosszabb esetben az elektromosan töltött részecskék akár az űrben lévő műholdakat is károsíthatják.

Forrás: NASA/GSFC/SDO

Egy naptevékenységi ciklus nagyjából 11 évig tart. Ez alatt az idő alatt a Nap mágneses terének északi és déli pólusa felcserélődik. Eközben növekszik, majd végül ismét csökken a Nap aktivitása. Jelenleg éppen csökkenő fázisban van. “Meglepő, hogy épp most ilyen aktív” – véli a kutató.

Az eddigi legszélsőségesebb dokumentált napkitörés 1859-ben érte el a Földet – az úgynevezett Carrington-esemény a Földön valaha észlelt legnagyobb mágneses viharNem véletlen egybeesés, hogy egyre több pusztító erejű hurrikánnak vagyunk tanúi. volt. “Akkoriban még nem volt ilyen fejlett technikai infrastruktúra. Ma egy olyan vihar nagyon kritikus esemény lehetne. Technikai szempontból erősen visszavetne minket” – mondta Berdermann.

NASA, DLR, MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!