Több tízmillió fát fenyeget pusztulással a kaliforniai aszály

Egész erdőAusztriában fedezték fel Európa legöregebb, 546 éves bükkfáját. ket fenyeget pusztulással a 2011 óta tartó aszályJelentős hatásokkal fog járni az év végén visszatérő El Nino. Kaliforniában – állapították meg szakemberek, akik szerint több mint 58 millió termetes fa elhalását okozhatja a vízhiányLégifelvételeken az óriási mértékű kaliforniai elsivatagosodás. és a magas hőmérséklet. Az amerikai tudományos akadémia folyóFelgyújtotta a folyót a zöldpárti politikus [videó]. iratában (PNAS) közölt tanulmány szerint a kaliforniai erdőségek akkor is visszafordíthatatlan károkat szenvedhetnek, ha az időjárásVárhatóan hidegebb és szárazabb lesz a következő tél Európában. kedvezőbbre fordul, és a Csendes-óceánHatalmas mértékben növekszik a nagy csendes-óceáni szemétsziget. trópusi felszíni vizeinek felmelegedésIdén is folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek. ét okozó El NinoIdén is folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek. légköri jelenség hatására növekszik a csapadék mennyisége is. A kutatók szerint a vízhiányon és a magas hőmérsékleten túl növeli az erdők pusztulásának kockázatát a szúbogarak jelenléte is.

Kaliforniai aszály

Kaliforniai aszály

KaliforniaLégifelvételeken az óriási mértékű kaliforniai elsivatagosodás. erdőségei kulcsszerepet játszanak az állam vízellátásában, fakitermelésében, turizmusában, a szén-dioxid elnyelésében és a kikapcsolódást lehetővé tevő szolgáltatásaiban, tehát ökológiailag, gazdaságilag és kulturálisan is rendkívül fontosak” – húzta alá Greg Asner, a Carnegie Institution for Science munkatársa.

“Az aszály óriási veszélybe sodorta az erdőket, olyan helyzetbe, amely hosszú távú változásokat eredményezhet az ökoszisztémában, ezzel befolyásolva az állatok természetese élőhelyeit és a biológiai sokféleséget” – tette hozzá a szakember.

Kaliforniai aszály

A kutatók repülőgépről készített felvételek és 2011 óta gyűjtött műholdas adatok elemzése révén mérték fel most először, hogy a szárazságIdén is folytatódnak a szélsőséges időjárási jelenségek. milyen hatással van a kaliforniai erdőkre. Az eredmények szerint az erdők lombkoronái egyre több és több vizet veszítettek az elmúlt négy évben. A mutatók szerint 2011 és 2015 között nagyjából 10,6 millió hektárnyi erdőterület – hozzávetőlegesen 888 millió hatalmas fa – lombkoronája szenvedett jelentős vízveszteséget. Az érintett fák közül nagyjából 58 milliónál tapasztaltak olyan mértékű vízveszteséget a kutatók, amely rendkívül nagy fenyegetést jelent az erdők hosszú távú egészségére. A szakemberek szerint a mostani helyzet súlyossága miatt, még ha az El Nino hatására növekszik is a csapadék mennyisége, a jövőben esetlegesen előforduló újabb aszályok lényeges változásokat fognak eredményezni a már most jelentősen meggyengült erdőrendszerben.

Kaliforniai aszály

Kaliforniai aszály

Kaliforniai aszály

MTI


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!


Ha érdekesnek találod a cikket,
oszd meg ismerőseiddel is!